<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, april 29, 2011

Heimweekeuken


Gisteren ontving ik 'mijn' exemplaar van het leuke nieuwe boek van Karin Luiten over de Heimweekeuken. Eerst een rubriek in Trouw, nu in fraaie boekvorm. Met al die grappige tekeningen van Karin erbij. Ik volgde de rubriek altijd trouw, want het is leuk om te zien wat voor eetgerelateerde herinneringen mensen ophalen. Het valt natuurlijk niet mee om 99 individuele verhalen-met-recept in te delen. Maar dat is Karin toch gelukt op een heel leuke manier. Hoofdstukken heten Vaderlands glorie, Soep van de Dag, Feestgedruis en zo verder.
Vanwege de Royal Wedding vandaag en morgen Koninginnedag kijk ik even bij Feestgedruis over er wat toepasselijks bij staat. De Aardbeien-kwarttaart komt het meest in aanmerking. De eerste aardbeien van eigen bodem zijn er al. Het is bij de familie Buffing verjaarsontbijttaart. Goed idee.
O ja, en koop dat boek, het is zo vermakelijk en smakelijk!

Aardbeien-kwarktaart van Sam Buffing, scholiere uit Amsterdam.

Dit heb je nodig voor de bodem: 150 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 gram boter, 2 eieren.
En dit heb je nodig voor de vulling: 500 gram aardbeien, 500 gram magere kwark, 200 gram witte basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 250 ml slagroom, 8 blaadjes gelatine, liefst 6 wit en 2 rood, 1 citroen.

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Maak dan de bodem: klop met de mixer bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker en eieren door elkaar. Smelt de boter, maar zonder bruin te laten worden. Klop de boter door het beslag. Vet een springvorm in van 26 cm doorsnede met wat boter en giet er het beslag in. Zet de vorm 25 minuten in de oven en laat de bodem vervoglens in de vorm helemaal afkoelen.
De vulling maak je zo: Week de blaadjes gelatine in koud water. Snijd de aardbeien in stukken, maar bewaar een kwart voor de garnering. Meng de rest van de aardbeien door de suiker en vanillesuiker. Klop de slagroom stijf. Pers de citroen uit. Breng het sap in een steelpan aan de kook. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze - van het vuur af - door het citroensap tot ze zijn opgelost. Roer dit goed door de kwark. Roer de gesuikerde aardbeien erdoor. Schep ten slotte de slagroom er luchtig door. Giet het kwarkmengsel over de afgekoelde taartbodem. Zet de vorm 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal hem na 1 uur uit de koelkast om de bovenkant te versieren met de overgebleven aardbeien. De taart is nu nog niet helemaal stijf, waardoor het fruit mooi blijf plakken.

Alle heimweeverhalen zijn geïllustreerd met zo'n prachtige tekening van Karen. Het is gewoon smullen.
De Heimweekeuken, Karin Luiten, uitgeverij Nieuw Amsterdam,ISBN 978 90 468 0980 8

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage