<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 03, 2011

Liptauer Kaas


In Wenen leerden we Liptauer Kaas kennen, meer bekend als 'Aufstrich' op een open sandwich. Een overblijfsel uit de periode dat Hongarije en Oostenrijk nog één K&K-rijk waren. Liptói is de naam voor schapenkaas gemaakt van de melk van de ooien uit de regio Liptó. Tegenwoordig ligt dat in Slovakije. De lappendeken van Europese landen is door de eeuwen heen nogal aan verandering onderhevig. Je schijnt de Liptauer kaas ook K&K te kunnen krijgen, wat in dit geval kant-en-klaar betekent in tegenstelling tot de eerdere K&K. Maar je kunt het heel goed zelf maken en het is heerlijk. We maken het wanneer we gaan picknicken of als we een feestje geven voor op de toast of roggebrood.

Liptauer Kaas

Dit heb je nodig: 200 gram verse schapenkaas, 100 gram ongezouten boter of sojaminarine, 2 fijngehakte ansjovisjes, 1 fijnsnipperd sjalotje, 1 theelepel scherpe mosterd, snufje zout, 1 theelepel Hongaarse paprikapoeder, 1 theelepel fijngehakte kappers, 1/2 theelepel gestampt karwijzaad, 1 eetlepel fijngeknipte bieslook.

En zo doe je het: roer met de mixer de kaas en boter samen tot een romige massa. Voeg alle ingrediënten toe en dek de kom dan af en laat de massa in de koelkast enkele uren, of gedurende de nacht afkoelen. Haal voor het gebruik de kom uit de koelkast en roer nog eens goed door. Serveer er boerenbrood bij of roggebrood of crackers.

Je kunt ook verse geitenkaas nemen. Dat is wat minder romig van smaak, dus dan zou je er wat meer boter bij kunnen doen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage