<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, april 28, 2011

Salade als een kasteeltuinStraks geef ik een interview weg over de Historische Maaltijd die we in juni gaan aanrichten in het Stroomhuis in Neerijnen. Ter begeleiding van een lezing van kunsthistoricus Robbie dell'Aira, die een boek heeft geschreven over eten op de kastelen. Een middeleeuwse salade mag dan zeker niet ontbreken. In juni bloeien er volop eetbare bloemen, die onderdeel uitmaken van zo'n fraaie schotel.

Salade als een kasteeltuin


Hoe doe je het? Heel eenvoudig. Je neem een grote platte schotel. In het midden zet je een kasteel, dat je snijdt uit knolselderij en geel kleurt met eidooier. Je kunt nog wat saffraan aan de eidooier toevoegen.
Het kasteel zet je op een bedje sterrenkers of veldsla. Daarna leg je kleurige ringen om het kasteel heen zodat je een fris en bont geheel krijgt. Radijs, kervel, eikenbladsla, peterselie, rucola, het wit van jonge prei, munt, dille, erwtjes, stukjes wortel, krentjes, net zoals het uitkomt.
De buitenste rand bedek je met rozenblaadjes. En op het kasteel plant je een bloeiend takje, of een anjer als vaandel. Net wat er op dat moment het mooiste is in de tuin. Olie en azijn geef je er los bij.

Zo'n grote fleurige schaal is een dramatisch mooi gezicht op tafel. Haast niemand durft als eerste te nemen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage