<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, april 19, 2011

Saus van PijnboompittenVandaag duik ik de Romeinse keuken in om hapjes voor te bereiden voor de lezing-met-proeverij van morgen in Amersfoort. De Romeinse keuken is verrassend en smakelijk. En dan heb ik het niet over exotische hapjes, maar gewoon over de bereidingswijze voor groente en meer. De Romeinen waren van oorsprong landbouwers, en dat merk je aan hun keuken. Juist de eenvoudige ingrediƫnten spreken tot de verbeelding wanneer je de Romeinse kruiderij en specerijen gebruikt. Neem nou deze saus van pijnboompitjes, die bij gekookte eieren wordt geserveerd en in dit asperge-seizoen prima combineert met de bleekwitte of groene stengels.
Hier mijn hertaling en bewerking:

Pijnboompittensaus

Dit heb je nodig: Per persoon een of twee zachtgekookte eieren. Voor de saus: azijn, honing, garum, peper, lavas en geweekte pijnboompitten.

En zo doe je het: Smelt in een pan de honing in de azijn tot je een gelijkmatige massa hebt verkregen. Goed roeren! Voeg een scheut vissaus toe en maal er flink zwarte peper over. Kook er de pijnboompitten in en knip er voldoende lavas over.
Serveer warm of koud bij de eieren.

Voor de hoeveelheden moet je even naar eigen inzicht te rade gaan, verschilt natuurlijk ook per hoeveelheid eieren die er mee overgoten moeten worden. Ga uit van pakweg 25 gram pijnboompitten per persoon. Ik gebruik wijnazijn of ciderazijn.
En wanneer ik - zoals morgen - de proeverij op locatie organiseer kook ik de eieren gewoon hard. Scheelt een boel geknoei!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage