<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, mei 12, 2011

Echt en onecht eten


Er is weer commotie over een pakje aspergesoep - nog wel Limburgse! - waar een minimaal beetje aspergepoeder in zit. Dat vinden we geen echte aspergesoep, en dat is het natuurlijk ook niet. De bedoeling is dat je er nog wat asperges (uit een potje of blikje) door doet en een scheut room. En dan is het chic uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Is het nog steeds een gemaksproduct, maar je kunt het wel het hele jaar door opdissen. Mag nu niet meer van de smaakpolitie. Wat is echt en wat is onecht? Is slinger-en-plakham van losse stukken varken echte of onechte ham? Of is alleen beenham echte ham? En dan alleen nog van echte varkens, zoals de Bonte Bentheimer en de Berkshire?
Als je echt wilt eten, dan kun je het beste een kookboek van vóór de industriële revolutie pakken. In de tijd dat gemaksvoer niet bestond, maar honger aan de onderkant van de samenleving des te meer. Ergens is de balans doorgeslagen en is de voedingsmiddelenindustrie te veel gaan klussen. Hoeveel verschillende toetjes uit een pakje of bakje kan een mens aan? En hoe vaak is er een verwenmoment op een dag? Hoe snel moet het eten op tafel, zodat iedereen daarna weer haar of zijn eigen gang kan gaan? Echt eten is ook samen aan tafel en met elkaar converseren en van het eten genieten. Het is meer dan brandstof laden. Je deelt de maaltijd.

Daarom vandaag een ontzettend echt recept. Voor echte soep met echte ballen. Met echte groente en echte verse kruiden. Bouillon ook zelf trekken hoor!

Landelijk soepje

Dit heb je nodig: 1 liter kippenbouillon, 3 ons rundergehakt, scheutje olie of klontje boter, wat paneermeel, 2 ons klein gesneden snijbiet, 2 eetlepels fijngesneden zuring, 2 eetlepels jonge brandnetelblaadjes, 2 eetlepels fijngesneden melde of spinazie, 2 eetlepels fijngeknipte peterselie, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 1 fijngehakt sjalotje, 1 teentje knoflook uit de knijper, zout en peper naar smaak, desgewenst nootmuskaat, 1 losgeklopt ei en nog 1 losgeklopt ei. Voor het opdissen: stokbrood en geraspte boerenkaas.

En zo doe je het: Maak het gehakt aan met wat paneermeel, ui, knoflook, peper, zout en een ei en laat het afkoelen. Rol er dan balletjes van met een afmeting van een stuiter. Bak ze gaar in een beetje olie of boter.
Breng de bouillon aan de kook. Doe er de snijbiet bij en dan ook de gehaktballetjes. Vervolgens de citroenrasp. Laat dit koken tot de snijbiet beetgaar en doe er dan spinazie, melde en brandnetel bij. Bindt de soep met het andere losgeklopte ei. Goed roeren. Strooi er de peterselie over. Doe er zonodig wat zout bij naar smaak. En desgewenst rasp je er wat nootmuskaat over, maar als je de kippenbouillon met foelie hebt getrokken is dat niet nodig.
Zet er een mandje stokbrood bij en grof geraspte boerenkaas in een fleurig kommetje.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage