<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, mei 26, 2011

Honing in de slaDe rozen in de tuin staan volop te bloeien, zoals deze multiflora die een witte deken van kleine bloemen vormt. Trekt altijd volop bijen, maar de laatste jaren waren er wat weinig. Dit jaar vliegen er ontelbare bijen en hommels langs de trossen. Ergens moet heerlijke rozenhoning worden gemaakt.

Honing was ons zoetmiddel voor we aan de suiker gingen. Het woord schijnt terug te leiden zijn op de goudgele kleur. Honing, honig, honey in de landen met Saksische roots. Mel, miel in die met Romaanse taalachtergrond.
Honing kun je op allerlei manieren in de keuken gebruiken, bijvoorbeeld om er een dressing voor een salade van te maken. Probeer maar, heerlijk!

Gemengde salade met honingdressing

Dit heb je nodig voor 2 personen: 2 ons gemengde salade met rucola, twaalf in plakjes gesneden kastanjechampignons, half ons snippers Sardijnse pecorino of andere harde geitenkaas, handje geroosterde en klein gemaakte hazelnoten, 1 geroosterd sneetjes wit brood, 2 eetlepels honing, sap van 1 bio-citroen, rasp van de schil van de bio-citroen, 2 eetlepels olijfolie, blaadjes van een paar takjes tijm. Zout en peper naar smaak.

En zo doe je het: Doe honing, citroensap en citroenrasp, olijfolie, tijmblaadjes, zout en peper in een afgesloten fles of pot en schud alles heel goed dooreen. Doe sla en champignons in een slakom. Strooi er de snippers kaas, hazelnoot over en dan de dressing. Hussel voorzichtig om. Kiep er dan de in croutons gesneden geroosterde boterham bij en dis op.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage