<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, mei 18, 2011

Klassieke AspergesOmdat ik voortdurend met mijn neus in een 19e eeuws kookboek zit, zo een van vóór de industrialisering, vandaag de recepten die daar voor asperges worden gegeven. Heel klassiek dus, maar zonder ham. Ik hoorde trouwens van verschillende bezoekers aan de Kwekerij van Bastin in Aalbeek, dat zij een klein stukje foelie met de asperges meekoken. Dan heb je in ieder geval geen nootmuskaat meer nodig om erover te doen. En foelie is natuurlijk veel geuriger dan de wat droge nootmuskaat. Ik zal het vanavond eens vragen in Weert, wanneer ik mijn lezing over de Culinaire Canon van Limburg ga houden in het Bibliocenter.

Aspersie Stooven

Na de koppen, welke men afzonderlijk houdt, er afgebroken te hebben, zo breekt men de aspersie net zo lang tot zij gemakkelijk breekt, dan is zij goed: dan kookt men ze in water gaar, giet ze af, stooft ze in boter of bouillon en doet er dan een dooier van een ei bij.

Slieraspersie

Deze bindt men samen in bosjes, snijdt er de onderste einden af en zet ze in water; dan wast men ze goed af en kookt ze in water gaar. Vervolgens legt men ze in een schotel met een stuk boter er bij, raspt er verder nootmuskaat over, en legt er dooiers van hardgekookte eieren op.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage