<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, mei 11, 2011

Lauwwarme SpinaziesaladeMoestuinieren is enorm populair geworden de laatste paar jaar. Toen wij twintig jaar geleden naar ons dorpje in de Bommelerwaard kwamen vooral ook voor de moestuin en fruitbomen werden we soms meewarig aangekeken. Dat was toch allemaal gewoon te koop? Maar overal waar we woonden en maar enigszins iets van kruiden en groenten kwijt konden had ik al de vingers in de aarde gestopt. Zelfs op ons balkon in Eindhoven stond een aalbessenstruik in een pot. In Son zette ik een kasje in de tuin en toverde de zandbak om tot kruidentuin. Allemaal voor de smul. En het is prachtig om te zien dat iedereen nu aan de zelf gekweekte groente gaat, dat er zoveel waardering is voor oude rasjes en soorten en smaakvolle gewassen. Ik hoop dat het geen mode is die over een paar jaar weer wordt opgegeven en afgevinkt: been there, done that, ate the veggies. Intussen staat de spinazie hier al flink boven de grond met mooie stevige maar toch zachte blaadjes. Wilde spinazie dus, met wat onregelmatige bladvorm. Heel geschikt om als salade ti├Ęde te eten.
In de 18e eeuw deden ze dat zo:

A Spinage Sallet

Dit heb je nodig: 200 gram spinazie, handje zuring, handje rozijnen, klontje boter, 1 eetlepel verjus of cider azijn, 1 theelepel suiker, 2 hardgekookte eieren
En zo doe je het: Was de zuring en de spinazie en laat ze dan enkele minuten in kokend water beetgaar worden. Laat ze uitlekken en druk er het water uit. Hak ze fijn. Laat ook de rozijnen even in het kokende water wellen, haal ze er uit en laat ze uitlekken.
Doe de boter in een pan met dikke bodem en laat deze smelten op een klein vuurtje. Voeg de verjus, suiker en rozijnen toe en breng het aan de kook. Doe er dan het groen bij en laat het even doorwarmen. Opdienen met de hardgekookte eieren, die je gepeld hebt en in kwarten gesneden.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage