<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, mei 17, 2011

Limburgse asperges


In het seizoen, komende vanaf Maastricht, ja, dan moet je wel even afslaan bij St. Joost en bij de boerin asperges gaan kopen. Helemaal nu, ik heb ze in jaren niet voor zo weinig geld kunnen krijgen. Haast beschamend weinig. Dus maar meteen twee kilo. Het waren hele stevige smaakvolle kersverse asperges. Wat deden we er mee? Heel simpel dit keer, omdat we ze te dik vonden om te wokken. Ik geef beide varianten van het recept

Asperges met Honing

Dit heb je nodig: Per persoon 6 asperges en zoveel beenham als je wilt, potje honing, goede zwarte peper.

En zo doe je het met dikke asperges: Je kookt de asperges beetgaar, drapeert ze op een bordje, slingert er sierlijk wat beenham bij en dan op tafel. Lepeltje honing over de punten en een flinke draai aan de pepermolen.
Het geheim zit hem in de honing en de peper. Dit keer hadden we Limkburgse lentehoning van imkerij Beelicious, die bijenvolken in de kwekerij van Roger en Linda Bastin in Aalbeek hebben staan. En geurige Voatsiperifery wilde peper uit Madagascar via El Sauco in Wageningen. Ook lekker vinden we truffelhoning met zwarte peper, of oranjebloesemhoning met Afrikaanse cubebapeper.

Met dunne asperges doen we het zo: We snijden de asperges in drie gelijke stukken en wokken ze snel beetgaar in wat olijfolie. Op het laatst gaat er een eetlepel honing bij die we voorzichtig door de stukken asperge scheppen. En natuurlijk weer goede peper erover. De combinatie van honing en peper leerden we van de Romeinen.
Simpel maar doeltreffend recept.
Ik had nog een foto beloofd, maar ja, dat kwam er weer niet van. We eten het meestal eerst op, voordat we aan de camera denken. Vandaar dit 19e eeuwse botanische plaatje.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage