<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, mei 03, 2011

Wortelen van de Parijse marktSinds vorig jaar heb ik worteltjes in de tuin die de aanlokkelijke naam Parijse Markt dragen. Ze zijn klein en rond en je kunt ze snel oogsten. Echte primeurgroente dus. Zijn ze lekker? Nou en of! Ze zijn niet groter dan een flinke radijs en zitten dus bomvol frisse wortelsmaak. Al meer dan honderd jaar wordt dit rasje geteeld. Maar je hoeft er dus niet voor naar de primeurmarkt in Parijs, gewoon zelf zaaien!

Wat doe je er mee? Je kunt ze rauw zo uit de grond opsnoepen, of in een salade verwerken. Ik kook ze graag heel kort en doe er dan een vracht fijngeknipte peterselie bij. Heel ouderwets, maar erg lekker. Deftiger is het om ze in boter te stoven en er dan pas peterselie bij te doen. Ook heel ouderwets, meer historisch zelfs.

In het Vermakelijk Landleven staat dat de (dan nog vooral gele) wortelen het prima doen in een stoofpot en dat je er met vleesnat een heel smakelijke soep voor het huisgezin van kunt maken. Maar dan gaat het natuurlijk om gewone langwerpige wortelen, winterwortelen zelfs.

Deze ronde worteltjes combineren trouwens ook heel goed met hazelnoten, die je er licht geroosterd en fijngehakt overheen strooit vlak voor het opdienen. Aanrader!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage