<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juni 02, 2011

Komkommersoep met dilleWe gaan maar eens komkommers van onze eigen kwekers eten. Nu ook Rusland de grenzen voor de Europese groente heeft dichtgegooid verwacht ik eigenlijk dat Hare Majesteit persoonlijk de Russische bevolking gaat overtuigen dat er nergens zo veilig groente en fruit wordt geteeld als in ons land. De regering doet niet meer dan een budgetje voor een reclamecampagne ter beschikking stellen. Terwijl dit een moment is voor Alle Hens Aan Dek! Prinses Maxima op charme-offensief met onze sla en tomaten, de koninklijke koters aan de broodjes gezond op een foto-moment, prinses Laurentien publiceert razendsnel een kinderboek over het redden van de komkommer. Dat zou leuk zijn en wedden dat het werkt? Maar genoeg gedagdroomd. We beginnen zelf maar eens met de komkommers te redden door ze in stukken te hakken en op te eten. We maken er een soepje van met yoghurt en dille. Heerlijk fris met de warme dagen.
Koude komkommersoep at ik vele jaren geleden voor het eerst in Ierland, in Ballymaloe House om precies te zijn. We kochten het kookboek met het recept voor komkommersoep. Maar zoals dat gaat, je verandert er wat aan, past het aan je eigen smaak aan en dan wordt het ongeveer zo.

Komkommersoep met dille

Dit heb je nodig: teentje knoflook uit de knijper, gesnipperd lente-uitje, eetlepel olijfolie, halve liter volle yoghurt, 1/8 liter room, eetlepel citroensap, 1 flinke rijpe komkommer of twee kleinere, geschild, zonodig ontzaad en geraspt. Zout en versgemalen witte muntokpeper naar smaak. Fijngehakt bosje dille.

En zo doe je het: Zorg ervoor dat je het vocht van de komkommer bij het schoonmaken niet laat weglopen. Moet in de soep. Doe alle ingrediƫnten en de helft van de dille in een keukenmachine en pulseer tot een prettige consistentie is gekregen. Koel de soep in de koelkast en garneer met de resterende dille vlak voor het opdienen.

Tip: je kunt er ook nog Hollande garnalen of gerookte zalm door doen. Dan minder zout gebruiken natuurlijk.

Labels:

2 reacties:

Blogger Unknown zei...

Verdorie, heb ik 5 soorten zout in huis, 1 zout~ en 2 pepermolens, moet ik nu opzoeken wat muntokpeper is ...
Kan dit ook gewoon met grof gemalen -standard- witte peper?

2 juni 2011 om 15:44  
Blogger Lizet Kruyff zei...

LOL, natuurlijk, maar probeer eens van die geurige pepers als de Muntok. Je mag van mij zelfs zwarte peper gebruiken hoor. Zoals ik zei: dit recept is al geheel aan eigen smaak aangepast en dat mag jij dus ook doen. Ik gebruik zelfs geitenjoghurt en sojaroom! Maar dat is geen vrije keuze. Andere versie absoluut lekkerder.

2 juni 2011 om 16:08  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage