<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juni 16, 2011

KruidenazijnZelf je azijn maken is altijd leuk, zeker in dit seizoen. Er is van alles te plukken in het wild en in de tuin om een heerlijke kruidige azijn te maken. Ik geef hier de klassieke manier uit vervlogen tijden:

Rode kruidenazijn

Dit heb je nodig: 2 liter rode wijnazijn, een handvol van ieder: vlierbloesem, pimpernel, basicilum, dragon. Wat lievevrouwebedstro, klaprozen en een kommetje frambozen.
En zo doe je het: Neem een grote lichtgroene bolle fles. Doe alle bloemen en kruiden er in en giet er de wijnazijn over. Sluit de fles en zet hem zes weken in de volle zon. Schud iedere dag even om. Filter daarna de azijn door een doek en doe hem in een goed afsluitbare fles. Koel bewaren.

Die volle zon is hier misschien niet altijd haalbaar, maar op een warme plek lukt het ook goed. Als je hem al buiten zet, zorg dan dat er geen regenwater bij kan en dat hij niet door stoeiende huisdieren of kinderen omver gelopen wordt.
Soms kun je op brocante's in Frankrijk die oude azijnflessen nog kopen, soms zitten ze in een mand, soms los. Dat is best handig voor dit soort toepassingen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage