<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juni 20, 2011

Sterk Poeder van Bonnefons


Snel uitverkocht was-ie gisteren, de poudre fort van Nicolas de Bonnefons. Het sterke poeder dat hij gebruikt om de gesmoorde komkommers mee op smaak te brengen. Het recept uit 1679 staat in mijn blog van een paar dagen geleden. Maar omdat veel undergroundboeren en bezoekers van de undergroundboerenmarkt - juist om de komkommertelers te steunen - toch graag het poeder willen proeven, beloofde ik het recept ervoor vandaag op te schrijven. Tadadada, hier is het dan:

Poudre fort

7 eetlepels versgemalen zwarte peper, 3 eetlepels gemalen gember, 2 theelepels vergemalen kruidnagelen, 1 eetlepel geraspte nootmuskaat, 3 eetlepels vers gemalen kaneel.

Bonnefons mengt dit met een pond zout. Maar ook zonder het zout is het heel bruikbaar.

Hieronder nog even het komkommerrecept in de herhaling in mijn hertaling:

Concombres Fricassées

Om komkommers te smoren kun je komkommers in alle stadia van rijpheid gebruiken, zolang de pitten maar niet te hard zijn. Je snijdt ze in plakjes, dan strooi je er wat zout over, en je snijdt een ui in rondjes. Je smoort de uienringen in boter of vet, en dan doe je er de plakken komkommer bij. Waarna men er specerijen over strooit en een paar druppels azijn.

Laat de komkommers niet te zacht worden, althans, dat vind ik minder lekker, anders wordt het wat snotterig. En experimenteer even hoeveel poudre fort je erover wilt doen. Ik vind een flinke theelepel op een hele komkommer een goede verhouding. Maar doe het naar eigen inzicht, er worden geen hoeveelheden gegeven in oude kookboeken.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage