<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juli 11, 2011

KeukendingenIk kocht een verrukkelijk boek uit 1981 over keukendingen ; British Housewifery since Roman Times. Wat zijn we tegenwoordig toch verwend met alle elektrische apparaten, gasfornuizen, warm en koud stromend water. Denk een aan het grillen van een kippetje: je rijgt het aan een spit, stopt het in de grill, programmeert die en dan een kwestie van geduld. Intussen ga je wat anders doen.
In de middeleeuwen had je een knechtje om het grote spit voor het grote vuur rond te draaien. Op het plaatje zelfs met een nat strowiel voor zijn hoofd om hem tegen de straling van het vuur te beschermen. Uren zal zo'n knaap aan het spit hebben zitten draaien. Er zijn allerlei varianten op gevonden om menskracht uit te sparen. Zo was er een looprad voor kleine hondjes om het spit in beweging te houden. En later kwamen er allerlei mechanische verbeteringen, op basis van gewichten, zoals een klok, of op basis van de hete lucht uit de schoorsteen.

In de jaren tachtig is er in Wales in het museum van Abergavenny een opgezet exemplaar van zo'n spit-hondje te bezichtigen. Lijkt op een kruising tussen een kooikertje en een teckel, met stevige draafppootjes. Aggozzie. Wel al dat lekkere vlees ruiken, maar er niet naartoe kunnen hollen. Want opgesloten in het rad.

Op de site van het museum zie je dat er wel een Victoriaanse landelijke keuken te bewonderen is, maar over het hondje geen woord.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage