<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 24, 2011

Ingemaakt


Het zal niemand die dit blog volgt ontgaan zijn dat ik me deze zomer diep over de leerzame kost van de kookschriftjes van de dames Fabricius heb gebogen. Het valt nog eens te meer op hoeveel tijd er in de zomer werd doorgebracht met inmaken van fruit en groente, in zoet en zuur, gedroogd en nat, als je er de winter maar mee doorkwam. Zelfs een recept voor garnalen. Potted shrimps ken ik alleen uit de Engelse keuken, maar hier is duidelijk een recept voor ingemaakte garnalen in witte potjes te vinden.
Het zijn leuke recepten, maar ze vereisen allerlei spullen die we nu niet meer in de keuken gebruiken, zoals een varkensblaas, of een leitje met een steentje. En waar zijn die weken aaneengesloten zonneschijn om fruit en paddenstoelen in te laten drogen?

Ik geef het recept voor potted shrimps van mrs Beeton uit de 19e eeuw, iets praktischer dan dat van Oma Fabricius. Mijn hertaling dus:

Ingemaakte garnalen

Dit heb je nodig: een half pond gepelde gekookte Hollandse garnalen, 1/4 liter bouillon gekookt van de schalen, boter en bloem, zout, cayennepeper, en nootmuskaat naar smaak.

En zo doe je het: Trek een bouillon van de garnalenjasjes. Doe de gepelde garnalen in de pan met gezeefde bouillon en breng die tegen de kook aan. Maak een blond rouxtje van de boter en de bloem en roer die erbij. Zorg dat er geen klontjes in komen. Laat het prutje binden en dan nog een minuut of drie garen maar niet koken. Doe er de specerijen en zo nodig zout bij. Verdeel de garnalenprut over kleine potjes en laat ze afkoelen. Smelt een ruime portie boter en giet die over de garnalenprut heen om hem af te sluiten. Zorg dat er een luchtdichte laag op komt. Laat het geheel afkoelen, doe er desgewenst een dekseltje op en zet koel weg.

Volgens het boekje kun je ze nu een hele winter bewaren. Dat zou ik niet doen, ik zou ze gewoon lekker snel opeten in goed gezelschap, met wat prettige crackers en een glaasje wit erbij.
Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage