<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 31, 2011

Ouderwetse Wiener Schnitzel


Bij de schatten die ik vond op de lokale rommelmarkt zat ook een collectie knipsels. Onder meer uit de Brigitte, jaren zeventig, tachtig schat ik zo in, ik heb er ook een aantal van. Maar niet deze. Voor een echte Wiener Schnitzel. Althans, wat volgens de Duitsers een echte Wiener Schnitzel is. Tegenwoordig is die vaak van varkensvlees (en dan schrijf je het als snitzel), maar het hoort natuurlijk kalf te zijn, liefst biologisch scharrelkalf. En je neemt de lapjes van de bovenbil, of dikke bil zoals je wilt. En volgens het recept geef je er een gemengde salade en een aardappelsalade bij en drink je er Grüner Veltliner bij. Die kenden we toen in ons land nog niet. Hebben we wel al in Oostenrijk gedronken indertijd. Maar ja, we woonden dan ook een tijdje in Wenen. Hier het recept en de voedingsfeiten.


Wiener Schnitzel uit de Brigitte van Anno Dazumal


Dit heb je nodig voor vier personen: vier kalfsschnitzels van 180 gram het stuk, zout, peper, een eetlepel bloem, 2 eieren, 2 eetlepels melk, 5 eetlepels broodkruim, 100 gram boter of reuzel, 1 citroen, paar takjes platte peterselie.

En zo doe je het: klop de kalfsschnitzels plat en kerf de randen een paar keer in. Stroo9i er peper en zout over en bestuif ze met bloem. Klop de eieren met de melk los. Haal de schnitzels eerst door het eimengsel en dan door het broodkruim. Druk de coating met vlakke hand goed vast en zet de schnitzels een kwartier in de koelkast.
Verhit boter of reuzel in een diepe pan. Bak de schnitzels stuk voor stuk aan iedere kant twee minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg ze met partjes citroen en peterselie op een voorverwarmde schaal en dis ze op.

Eiwit: 171 gram, vet 71 gram, koolhydaraten 51 gram, Kcal per persoon 405. En dan hebben we het nog niet over de bijgeleverde salades.
Tegenwoordig vinden we 180 gram vlees per persoon een beetje een dubbele portie.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

En dit schrijf je nú?! Vlak voor het Weekend van het Varken? Ojee! :)

Heb je dan ook nog lekkere recepten en leuke weetjes die wél over varkens gaan? Ik kocht bijvoorbeeld laatst en stuk gerookt buikspek, maar wist toch echt niet wat ik ermee moest doen! Behalve andere dingen een lekker gerookt smaak geven...

2 september 2011 om 22:17  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage