<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 02, 2011

Hét Paddenstoelenboek


En daar is het dan, het paddenstoelenboek van Edwin Florès. Wat zeg ik: HET paddenstoelenboek van Edwin Florès, over zoeken, kweken en koken. Gisteren, zo'n prachtige nazomerse dag, in The Hunting Lodge pal achter de Bedriegertjes in Rozendaal was de officiële presentatie. Met heerlijke paddenstoelenhapjes, goed gezelschap een stralende Edwin en tot slot een sensationele paddenstoelenhunt langs duivelseieren, rodekoolzwammen, cantharellen, melkzwammen en meer. Wie de hunt doorstond ging ook nog eens naar huis met een boeketje versgesneden waterkers.

Inmiddels liggen er conform de instructies van Oma Fabricius plakjes paddenstoel te drogen in de zon en heb ik tijd om het boek door te bladeren. Wat praktisch,overzichtelijk en aantrekkelijk is dat. Je hoort Edwin praten, zijn bevlogenheid en kennis spatten eraf. Je bent - net als gisteren - weer even met hem in het bos, waar hij vertelt hoe je paddenstoelen vindt en herkent, waar je op moet letten, hoe je kunt proeven en testen.

Mijn moeder was een conservatieve paddenstoelenplukker, opgegroeid vlak bij de bossen in Ginneken. Ze leerde ons cantharellen, eekhoorntjesbrood, kastanjeboleten plukken en op te passen voor de giftige soorten. Zo haal je snel een jonge weidechampignon en een dito groene knolamaniet door elkaar. Die laatste is één van onze giftigste soorten.
Maar Edwin leert ons systematisch te kijken, naar soorten paddenstoelen, naar kenmerken en karaktereigenschappen, naar groeigebieden en groeiwijzen.

Ik weet zeker dat vanaf nu ik bij het paddenstoelen zoeken altijd Edwin ernaast zie staan, zijn kennis met enthousiasme met ons delend. Ik kan alleen maar zeggen: koop dat boek, trek de bossen in, kijk en ruik, en volg als je wilt een cursus bij Edwin.

Er staan heerlijke recepten in het boek, maar ik ben wat paddenstoelen betreft een luie koker: omelet of roerei, soepje, risotto, of een ragoutje. En verder staan er tips wat je met de verschillende paddenstoelen kunt doen in het determineerdeel van het boek. Ik ga nu - conform de instructies van Oma F. - de paddenstoelen keren in de zon!Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage