<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, september 25, 2011

IJzeren voorraadSoms kom je in naslagwerken van die fascinerende lijstjes tegen. De Krimoorlog associeer ik met the Charge of the Light Brigade (gedicht van Alfred Tennyson erover) en Florence Nightingale, de verpleegster aan het front. En met alle gruwelijkheden die aan oorlog verbonden zijn. Wanneer Sebastopol in 1855 is gevallen, kookt de Franse chefkok Alexis Soyer een feestmaal ter plekke voor de Franse, Engelse en Russische generaals. Voor deze feestelijke lunch stroopt hij alle officierskantines van alle betrokken partijen af op zoek naar bruikbare ingrediënten. En hij maakt een Macedoine Lüdersienne à l'Alexandre II, ter ere van de verslagen Russische bevelhebber generaal Lüder.
Dit gebruikte Soyer allemaal voor zijn monsterlunch:

12 dozen ingeblikte kreeften, 2 kratten ingemaakte lampreien, 2 kratten ingeblikte sardientjes, 2 flessen ingemaakte ansjovis, 1 krat met blikjes kaviaar, 1 krat met ingemaakte steur, 2 kratten tonijn in blik, 2 kratten ingeblikte oesters, 1 pond verse garnalen, 4 pond tarbot, 12 Russische komkommers in het zuur, 4 flessen olijven, 1 fles mixed pickles, 1 fles Indiase pickles, 1 fles Franse bonen in het zuur, 2 flessen champignons in het zuur, 1/2 fles mango chutney, 2 flessen ingelegde truffels, 2 kratten erwtenconserven, 2 kratten gemengde groenteconserven, 4 dozijn kroppen sla, 100 eieren, 2 flessen ingelegde hanenkammen.

Een indrukwekkende mengelmoes, die maar weer eens aangeeft dat het eten van de officieren vèr afstond van het eten van de manschappen. Maar ook hoe belangrijk geconserveerd eten was om het leger te voeden, zo ver weg van huis.

Het is dus eigenlijk helemaal niet zo gek om voor de winter een 'ijzeren voorraad' in huis te hebben met peulvruchten, groente, fruit, vis en vlees, fond. Een pak rijst, pasta en wat bouillonblokjes en gedroogde paddenstoelen is ook wel handig. Wanneer je door de winter wordt overvallen en ingesneeuwd raakt, of wanneer er opeens een volgeladen auto vrienden voor de deur staat: je kunt er altijd iets eetbaars van maken. En als iemand zijn neus ophaalt voor blik, dan is de bovenstaande anekdote een mooie inkopper!

Op het plaatje The Charge of the Light Brigade, stoere mannen te paard, die een batterij kanonnen aanvalt. U raadt de afloop. De naamgeving 'Macedoine' voor het feestgerecht van Soyer is dan ook een beetje cynisch: in de pan gehakt. Denk daar maar eens aan wanneer u weer eens macedoine de legumes of een macedonia di frutta eet! Kun je trouwens ook in blik krijgen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage