<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 09, 2011

Laurier


Ook met grijze lucht en regen vind ik Zuid Limburg mooi. Gisteren reed ik er weer heen om kruiden te halen bij Roger en Linda Bastin in Aalbeek. De tuinen lagen er rustig bij, slechts een enkele koper waagde zich aan een bezoek. Maar de lavendel, salvia, monarda en meer bloeiden uitbundig paars, lila, roze, wit, blauw en de kweepeer hing vol mooi gele vruchten. Er vielen okkernoten op de grond en peren, waar merels zich te goed aan deden. Ik verzamelde ouderwetse kruidenplanten voor de Smaakmarkt in Den Bosch komende zondagmiddag op de Markt. Bijzondere kruiden. Kruiden met een verhaal. Wie zondag op de markt langskomt kan ruiken en proeven en naar de verhalen luisteren. En als mensen héél graag willen mogen ze een plantje kopen. Maar eigenlijk houd ik ze liever allemaal zelf. Zo'n leuke laurier crispus met golvende randjes aan de bladeren bijvoorbeeld. Mooi en eetbaar, zeg nou zelf, wat wil een mens nog meer?

De Laurus nobilis geeft zijn naam aan de lauwerkrans, het teken van de overwinnaar in het oude Rome. Beetje jammer om hem dan alleen als gedroogd blaadje aan soepen en stoofpotten toe te voegen. Je kunt er wel meer mee. Verse blaadjes meegrillen aan spiesjes met vis of vlees is een goed idee. Maar ook leuk is het om laurierblaadjes met verse worst te combineren, lijkt het al weer wat meer op een lauwerkrans.

Verse worst met laurier.


Neem een kilo verse worst en wind die in de rondte op en zet hem vast met vier saté-pennen. Ziet er een beetje uit als een kompas. Doe voldoende boter of olijfolie in een koekenpan en bak de worst aan één kant goudbruin. Keer hem met behulp van de prikkers om. Zet het vuur even laag en steek tussen de ringen worst heel veel laurierblaadjes, zodat het er vrolijk uit gaat zien. Draai het vuur weer hoog en bak de worst aan de onderkant ook goudbruin. Giet er een flink glas rode wijn over en draai het vuur laag. Laat de worst gaar sudderen in de wijn.
Leg de worst op een ronde schaal en dien hem integraal op. Aan tafel snijd je er stukken van af. (De laurierblaadjes zijn heerlijk om af te sabbelen)

Wat doe je er bij? Heel veel groente: kool, wortel, venkel, tomaat, boontjes: maak gewoon een gevarieerde groenteschotel erbij met van alles. Staat vrolijk en is gezond.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage