<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, oktober 08, 2011

Bonenestafette - ontbijt


Het kost moeite om vandaag aan het ontbijt te beginnen. Normaal gesproken pak ik een banaan, een appel, een sinaasappel, wat druiven of aardbeien, net wat er is. Maar nu zit ik er aan vast: er moeten peulvruchten bij het ontbijt. Ik zie mij zelf niet zo snel een miniblikje doppers leeglepelen bij een eerste kopje thee.
We hebben ons vandaag verslapen, komt dat even goed uit. Bij ons eerste kopje koffie om half elf bak ik drie-in-de-pan. Gisteren heb ik gele rozijnen in de week gezet in wat lauwe kruidenthee. Die gele hebben een zuurtje en zijn lekker fris.
Bij het bakken bekruipt mij een gevoel van nostalgie. Drie-in-de-pan, dat is zo'n winters toetje van vroeger thuis. Zo'n zaterdagavondverwennerijtoetje. Het was ook leuk om te maken.

Eigenlijk lijken deze mini-pannenkoeken op de ouderwetse broedertjes, zoals uit de 18e eeuwse kookboeken. Maar die zijn natuurlijk niet van kikkererwtenmeel. Ze vullen behoorlijk trouwens, slurpen de zonnebloemolie op waarin ik ze bak, en dan gaat er natuurlijk wat suiker over voor de knerp. Ik moet nog niet dénken aan een bonenlunch!


Drie in de pan

Dit heb je nodig: 75 gram kikkererwtenmeel, 75 gram boekweitmeel, 1 ei, voldoende water om een niet te dik, niet te dun beslag te krijgen, zonnebloemolie, suiker.

En zo doe je het; doe kikkererwtenmeel en boekweitmeel in een kom. Klop het ei los en doe dit bij het meel. Doe er lauw water bij en roer tot een klontvrij beslag. Verhit de olie in een koekenpan en doe steeds 3 x een lepel beslag in de pan. De eilandjes beslag mogen elkaar niet raken en niet erg uitlopen. Bak de koeken eerst aan de ene kant, dan aan de andere kant goudbruin en gaar. Door het ei gaan ze iets rijzen, daardoor krijgen ze een beetje een broodstructuur van binnen. Serveer met wat rietsuiker voor de knerp. Lekker!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage