<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, oktober 22, 2011

Bonenestafette - Urd Dahl


De peulvruchten laten ons niet meer los. Ik bracht van de Srilankaanse supermarkt ook groene splitlinzen mee en daar moest nodig wat mee gebeuren. Inspiratie vond ik in het Penguinpocketje van dharamjit Singh Indian Cookery uit de jaren zeventig. Aanrader, als je een beetje tijd hebt. En je maakt er nog wat andere gerechten bij voor een complete maaltijd. Je kunt het ook als soepje eten tijdens de lunch.


Urd Dahl

Dit heb je nodig: een half pond linzen, 1/2 theelepel geelwortelpoeder (konjit, kurkuma), 1/2 theelepel zout, 4 kardemompeulen, 2 laurierblaadjes, 4 centimeter verse gember in juliennereepjes gesneden, stukje groene peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 teen knoflook, 2 theelepels komijnzaad. Desgewenst: plantaardig vet voor het mondgevoel.

En zo doe je het: Was de linzen tot ze niet meer schuimen. Zet ze in het water. Dit doe je de avond tevoren. De volgende dag zet je ze op het vuur met de kurkuma, laurier, gember en peterselie en het zout en twee gekneusde kardemompeulen. Breng het geheel met voldoende water aan de kook. Als de boel kookt zet je de pan op een sudderplaatje. Als je wilt kun je er nu de ghee of boter of olie bij doen.
Laat de linzen zacht worden zonder dat ze uit elkaar vallen. Voeg zonodig nog wat water toe, het moet een dikke soep zijn. Als je de andere gerechten bereid hebt, stamp je de knoflook, andere twee kardemoms en de komijn samen in een vijzel. Je voeg het prutje toe aan de linzen, roert goed en laat de boel nog vijf minuten of iets langer trekken.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage