<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 02, 2011

Bonenontbijt


Vanavond doen we de aftrap van de Bonenestafette. Tot en met 11 november (Dag van de Duurzaamheid) gaan een aantal meer en minder bekende lieden een etmaal of langer peulvruchten eten. Drie keer per dag, en als ze stoer zijn, ook nog de tussendoortjes.
Natuurlijk doet de Bruinebonenbende ook mee, we namen samen met Urgenda het initiatief.
Drie keer per dag bonen, dus ook bij het ontbijt. Dat valt niet mee voor iemand die gewoonlijk wat fruit voor het ontbijt nuttigt. Brunch, ja, dat gaat, maar ontbijt, dat wil voor mij zeggen: vóór 10.00 uur in de morgen. Hoe pas je daar een mouw aan?

Via twitter kwam al de suggestie van een krentenboterham met banketspijs. Dat is immers van witte bonen gemaakt. Maar dat vind ik dan weer een beetje flauw. En voor het Britse full breakfast met baked beans, bangers, gebakken tomaten en champignons en scrambled eggs ben ik hooguit tegen een uur of 12 te porren. Ik herinner me het ontbijt uit Damascus. Daar valt mee te leven. Hummus met veel fijngeknipte bladpeterselie, een glaasje vruchtensap en een glas muntthee. Knapperig brood erbij. Probeer het maar, dat is goed te doen op de vroege ochtend.

Hummus


Dit heb je nodig: 1 blikje of potje kikkererwten, sap van 2 citroenen, 150 ml tahini (sesampasta), e teentjes knoflook uit de knijper, 1 eetlepel olijfolie, zout naar smaak
ter garnering: fijngeknipt peterselieblad

Pureer de kikkererwten met het citroensap, de tahini , olijfolie en de knoflook tot een gladde massa. Eventueel wat warm water toevoegen als de pasta niet soepel genoeg is. Voeg zout naar smaak toe. Doe de hummus in een schaal en strooi in het midden het peterselieblad.
Serveer er knapperige broodjes bij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage