<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, oktober 31, 2011

De Keuken en de KelderKomende zaterdag treden Mariëlla van de Wijnkronieken en ik op voor een gezelschap mediëvisten met historische wijn en happen. Het genootschap heet Firapeel en is dus vernoemd naar het luipaard uit het Middelnederlandse epos Van den vos Reynaerde. Hij heeft het slotwoord aan het eind van het epos als bemiddelaar en vrederechter tussen Koning Nobel en zijn gijzelaars wolf Izengrijn en beer Bruun:

Met Fyrapeel datsi ghinghen
Ende maecten pays van allen dinghen


Zo staat het in de hertaling:
"Daarop ging de dappere Firapeel naar de gevangenen, die hij uiteraard meteen losmaakte. Hij zei: “Heren, ik kom jullie vrede en veiligheid brengen. Mijn heer, de koning, laat jullie groeten. Hij betreurt het zeer dat hij jullie onrechtvaardig heeft behandeld. Als jullie het willen aanvaarden, biedt hij jullie een zoenoffer aan; ongeacht hoe de anderen daar over mogen denken. Hij schenkt jullie Belijn de ram en al diens familieleden, van nu tot aan de dag des oordeels. In het veld of in het bos, jullie kunnen vrij over hen beschikken en ze naar hartelust doodbijten. Voor alles laat de koning jullie weten dat jullie straffeloos Reinaert en al zijn familieleden leed en kwaad mogen berokkenen, waar je ze maar te pakken kunt krijgen. Deze twee grote voorrechten wil de koning jullie blijvend en zonder nadere voorwaarden schenken. Wel verlangt hij dat jullie hem voor altijd trouw zweren. Hij belooft dan ook nog dat jullie nooit meer iets van hem te vrezen zullen hebben. Dit biedt koning Leeuw jullie aan. Bij God, ik raad jullie beslist aan dit aanbod te aanvaarden en voortaan in vrijheid te leven!”
Izengrijn zei tegen de beer: “Wat vind je ervan, heer Bruun?” Bruun zei: “Ik lig liever in het groen dan hier in de boeien. Laten we naar de koning gaan en zijn vredesaanbod accepteren.” Ze gingen met Firapeel mee en kwamen volledig tot verzoening."

Dat is natuurlijk een beetje sneu voor de schapen en rammen en voor de vossenfamilies. Die worden genadeloos als zoenoffer aangeboden én geaccepteerd.
Maar daar gaan we het niet over hebben. Wij hebben het natuurlijk over eten. De hapjes zijn geheel vegetarisch!

Citaat uit: H. Adema (ed.), Van den vos Reynaerde. Tekst en vertaling.
Vierde druk. Leeuwarden, 1993, p.127.
Illustratie 'Firapeel' (bovenaan de pagina): uit UB Leiden, Ms BPL 14A, f.45v.


De Keuken en de Kelder:
Datum/tijd: za 5 november, zaal open 15.15 uur, aanvang 15.30 uur
Plaats: Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9-11, Utrecht
Kosten: studentleden €12,50 / leden € 15 / niet-leden €17,50
Prijs is inclusief een kopje koffie en wijnen & hapjes om te proeven.
Opgave & inlichtingen: Ottelien Wildeman ottelien@xs4all.nl

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage