<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, oktober 21, 2011

De rekeningen van de graaf - 3


Nog wat leuke weetjes uit de rekeningen van graaf Willem IV. Ik hertaal, want het middelnederlands is niet voor iedereen toegankelijk. Willem was dol op de valkenjacht én op de jacht met een meute honden. Tijdens zo'n jachtpartij werden de ridders en knapen, de echtgenotes en jonkvrouwen onthaald op uitgebreide maaltijden. Ook het huispersoneel at mee van de 152 lammetjes, 123 schapen, 40 kalveren,38 varkens 190 hoenders, 20 konijnen en 195 reigers. Daarnaast was er vis: haring, bokking en paling. De jachtpartij duurde vijf dagen en al die dagen leverde Trudeke de wafelbakster voor zoet gebak. Al het eten wordt weggespoeld met meer dan duizend liter wijn en 45 vaten van het beste bier. Uit Alkmaar werden tafellakens en servetten aangerukt.

Om de jacht- en braspartij op hoog niveau te kunnen voeren was er ook een geestelijke aanwezig, de parochiepaap was ook alle dagen aanwezig. Ik vind het een prachtig woord: parochiepaap, zou zouden we meneer pastoor nu niet meer durven aanduiden.

Op de laatste avond reist Willem met zijn getrouwen en gade af naar Beauvais, waar een toernooi was. Zijn rentmeester mocht zien hoe hij de rekeningen voor deze jachtpartij voldeed.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage