<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 26, 2011

Dikke linzensoepWe doen nog steeds mee aan de bonenestafette, ook al bezitten wij het stokje al lang niet meer. Linzen, daar blijven we dol op. En linzensoep al helemaal. Maar nou eens een ander recept, kwam het verzoek van de man. Liefst met vlees, want hij is nu eenmaal een carnivoor. Op de rommelmarkt kocht ik onlangs een oud Spaans kookboekje, ergens jaren zestig van de vorige eeuw schat ik zo in. Serie van Van Dishoeck en de recepten zijn standaard berekend op zes personen. Dus toen vier kinderen normaal was, of toen opa en oma nog bij de kinderen introkken.

Dikke linzensoep is het, Lentejas Villalar op z'n Spaans. Ik mis dus de groente, maar de man zal smullen van al het vlees vanavond.

Lentejas Villalar


Dit heb je nodig voor 6 personen: 1 pond linzen, 1 ons chorizo, 50 gram varkensvet,1 hardgekookt ei, /12 citroen, nootmuskat, zout, peper, brood voor croutons

En zo doe je het: Zet de linzen zo nodig de avond te voren in de week. Zet ze op met koud water zodat ze even onderstaan en laat ze zachtjes koken tot ze gaar, maar niet stuk gekookt zijn. Van tijd tot tijd zal er wat water bij moeten. Bak croutons in het varkensvet en zet ze opzij. Bak in hetzelfde vet de in dobbelsteentjes gesneden chorizo. Strooi de chorizo over de linzen, giet er het citroensap over, voeg zout, nootmuskaat en peper toe en meng alles door de pan heen en weer te schudden, dan blijven de linzen heel. Op de borden strooi je er wat fijngemaakt hard ei overheen en de croutons.


Het plaatje is een deel van de kaft van het boekje. De kookpot lijkt te zweven achter het traliewerk, maar dat is niet zo. Als je goed kijkt leunt deze zware aardenwerk pot op een frĂȘle driepoot boven het vlammend vuur.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage