<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 29, 2011

Anti Pakjes Avond : Bouillonblokje


Niets verleidelijker dan een bouillonblokje om een soep of saus mee op te peppen, toch? Hoewel... kun je die niet beter ook zelf maken zonder MSG en plakmiddelen? Natuurlijk kan dat, dat deden onze 18e eeuwse voorouders ook al. Hier een recept. Dát is pas Slow Cooking! Ik hertaal het recept een beetje


Recept om Bouillon sec of Koekjens van Bouiljon te maken


Neemt twee oude Kapoenen of Hanen, kneust de beenderen zonder het vlees te kwetsen, acht pond mager ossenvlees van de Ruggestrang, of van een ander goed stuk, met een mergpijp en een halve kalfsvoet, doet dit alles in een verglaasde aarde pot met genoegzaam water, laat het dan bij het vuur koken en schuim het regelmatig af. Doet er bij een stuk gember, twintig korrels peper, acht kruidnagels, drie grote stukken foelie, twee laurierbladen, laat het verder acht of tien uren lang gaar worden, bij een zacht vuurtje zonder vlam. Schep er allengskens het vet af, laat de bouiljon door een servet lopen, en wringt dan het vleesnat uit zoo sterk als gij kunt; als dit nu een nacht heeft over gestaan, neemt er dan de volgende dag het vet schoon af en laat de Bouiljon dan in een klein verglaasde aardewerk pot met een zacht vuurtje koken tot dat hij zo dik wordt als Siroop; giet hem dan over in Delftse aardewerk schotels, zet die schotels een dag drie of vier op heet zand, opdat de bouiljon langzamerhand droogt: het zand moet evenwel niet al te heet zijn, want anders zou de Bouiljon in de plaats van droog, vloeibaar worden; Als nu de vochtigheid voor de meest part uitgewasemd is, en dat de stof zo dik begint te worden als lijm, snijd ze dan in tien of twaalf stukken in de schotelen en zo om de anderen dag kerende, zult gij die geheel doen opdrogen, en lang kunnen bewaren.

Om dit nu te gebruiken; neemt zoveel water als gij nodig hebt, doe er wat brood en zout in, laat dat weken op een komfoor en laat ‘er een van uw bouiljonkoekjes in smelten, die gedurig roerende met een zilveren Lepel, en zoo zult gij een goede Soup of Bouiljon voor uw gebruik hebben.

NB. Men kan enige knollen en wortelen snipperen, en in het water laten koken, geeft ene zeer goede smaak aan de Bouiljon.

Dit recept komt uit de Volmaakte Geldersche Keukenmeid. Bent u daar nog? Tijd voor een experiment met moderne hulpmiddelen als snelkookpan, droogoven, magnetron?

Labels:

3 reacties:

Blogger Es zei...

"die gedurig roerende met een zilveren Lepel" Dat vind ik het mooi!
Maar het is een werkje...
Ik hou het wel bij mijn eigen bouillonpoeder/ zout. Ook een klusje, maar haalt het niet bij deze.
Alhoewel...
Het is eigenlijk wel leuk. Je hebt speciale droogovens. Je zou natuurlijk...
;)

29 november 2011 om 07:57  
Blogger Wild Vleesch zei...

Low & Slow. Ga ik nog doen, maar niet meer voor 4-12. Haal ik niet ;-)

29 november 2011 om 08:24  
Blogger Leuntje zei...

Ja, wat geweldig! Die acht pond ossenvlees allleen al! En dan dat hete zand, hoe hou je dat zo, vier dagen lang?
Ik ga hier zeker een keer mee aan de slag. Hoewel 'verse' bouillon trekken, van groenteafval bijvoorbeeld, wel een stuk sneller gaat ;-).

1 december 2011 om 09:45  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage