<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 28, 2011

Anti Pakjes Avond : Groentebouillon


De week voor Pakjesavond roept Karin Luiten van KokenmetKarin uit tot anti-pakjes-avond in de keuken. Lekker alles zelf maken en geen vluggertjes uit pakjes of zakjes gebruiken. De Spinazieacademie ondersteunt zulke plannen natuurlijk van harte. Want zoveel moeite is het niet om lekker zelf aan de slag te gaan, het is veel gezonder en veel smaakvoller daarnaast. Plus: oefening baart kunst. Als je niet heel veel zelf-kook-ervaring hebt, is het een kwestie van alle dagen doen, zodat je de handvaardigheden onder de knie krijgt. Nou denken jullie misschien: maar een bouillonblokje, dat moet toch mogen? Een groentenbouillon is echter zo gepiept en bevat niet de chemische toevoegingen die er in zo'n blokje gaan om het tot een stevig blokje te maken. Gewoon zelf doen dus. Groentebouillon is een mooie basis voor sauzen en soepen. Ik geef een luie-snelle en een slow versie!


Kruidige groentebouillon


Dit heb je nodig: 2 pakjes soepgroenten
of:
2 preien in ringen, 3 stengels bleekselderij met het groen, grof gesneden, 1 wortel in stukjes gesneden, en vervolgens, 1 ui in vieren gesneden, takje lavas, 2 takjes selderij, 1 takje wijnruit, 2 takjes tijm, 2 takjes oregano, 2 blaadjes laurier, 1 theelepel peperkorrels, zout naar smaak, 2 liter water

Naar keuze kun je één of meer van de onderstaande ingrediënten toevoegen:
2 ontvelde, kleingesneden tomaten
1/2 selderijknol in stukjes
1 stukje foelie
1 peterseliewortel
1 kervelwortel

En zo doe je het : Doe de groenten in een pan met stevige bodem. Giet er het water over. Breng dit langzaam aan de kook en doe er dan de kruiden bij en breng de bouillon opnieuw aan de kook. Draai dan het pitje laag. Als u wilt kunt u het schuim verwijderen. Laat het geheel een uur zachtjes koken. Doe een oude theedoek in een vergiet. Zet het vergiet in een pan en giet de bouillon langzaam door de doek. Zo krijg je een heldere bouillon. Laat de bouillon afkoelen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage