<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 26, 2011

ComfortfoodZomaar een fijn kookboek. Over de eten dat ons gelukkig maakt. Universeel troost-eten. Zoals kippensoep of aardappelpuree. Over zintuigelijk eten. Zo maakt het voor de auteur Janneke Vreugdenhil wel degelijk verschil of je noodlesoep uit zomaar een soepbord eet of uit een fragiel porseleinen kommetje. Of je dan stokjes gebruikt, of een vork. Of je slurpt of niet. 'Culinair geluk zit in de kleinste dingen', zegt ze in de inleiding. En dat onderschrijf ik. Koken met een beetje aandacht en plezier, eten met tevredenheid en plezier: geluk alom en Janneke laat ons daar in delen.
Het is een bonte verzameling recepten geworden voor alle eetmomenten van de dag. Voor als het eten lekker, ongecompliceerd en eenvoudig te bereiden moet zijn.
Gisteren vielen we voor de omeletsoufflé. Zo simpel dat je hem haast met dichte ogen kunt maken, zo smaakvol, dat je je afvraagt waarom je nooit eerder een uitje erbij gebruikt hebt. Hier het recept.

Omeletsoufflé met tijm en camembert

Dit heb je nodig voor 1 persoon: 1 flinke lepel olijfolie, 1 flinke sjalot in ringetjes, een snuf gedroogde tijm, 2 eieren, versgemalen zwarte peper, 50 gram camembert in plakjes.

En zo doe je het:Verhit de olijf olie in de pan en doe de sjalot erbij . Voeg een snufje zout en de tijm toe, draai het vuur laag en laat zachtjes fruiten. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Klop de eieren los met een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Schenk het eierstruif over de uien. Laat een minuutje bakken en verdeel dan de kaas erover. Zet de pan onder de grill en wacht tot de kaas gesmolten is en de omelet mooi gesouffleerd is.

Van Janneke mag je alle soorten kaas gebruiken, wij namen geitenbrie en omdat we met z'n tweeën waren 5 eieren en 100 gram kaas en een kleine ui, want geen sjalotten in huis. Het was heerlijk met warme broodjes erbij en een frisse salade erna. Na een drukke werkweek verwarmend, voedzaam, lekker en gezellig lang tafelen zonder uren in de keuken.

Koop dat boek nou maar gewoon, niet alleen vanwege de prettige recepten, maar ook vanwege het heerlijke proza van Janneke.

Comfortfood. 124 recepten voor instant geluk. Janneke Vreugdenhil. Nieuw Amsterdam. 25,95 euro, ISBN 978904681143

Labels:

2 reacties:

Blogger Unknown zei...

Grill voorverwarmen op de hoogste stand? Mijn oven heeft maar 1 grillstand, bedoel je het rooster op hoogste stand?

26 november 2011 om 13:05  
Blogger Lizet Kruyff zei...

De enige stand is dan ook de hoogste stand. Kan het wat langer duren, maar wel gewoon in het midden van de grilloven hoor! Wij hebben de kaas een beetje laten kleuren na het smelten. Maar dat zou ik bij Roquefort dan weer niet doen.

26 november 2011 om 13:35  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage