<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 07, 2011

De Smaak van Vroeger


Hoe het vroeger precies smaakte weten we niet. We weten het nodige over receptuur en ingrediënten, maar hoe het smaakte, dat weten we niet. Wanneer ik mensen historisch verantwoorde hapjes laat proeven, leg ik dat altijd even uit. Het kán helemaal niet zo smaken als vroeger. Om te beginnen al vanwege onze persoonlijke hygiëne. We gaan dagelijks onder de douche, we poetsen onze tanden een paar keer per dag, we gaan twee keer per jaar naar de tandarts, we verschonen onze kleding. Allemaal zaken die van invloed zijn op onze smaak. Het is niet klam en vochtig in onze huizen vanwege de centrale verwarming, geen schimmel en wandluis,en ook dat heeft invloed op hoe dingen smaken.
Denk daar maar eens over na.
Als je een beetje een idee wilt krijgen, dan houd je twee weken dezelfde kleding aan, bij voorkeur slaap je er ook in. Je wast alleen je handen en je gezicht en misschien ook nog je voeten. Je poetst je tanden hooguit met een blaadje munt.
We moeten er eigenlijk niet aan denken. Zelfs bij het wild kamperen willen we het stromend water van een beekje. Dus, zoals Vroeger smaakt het nooit.

Labels:

2 reacties:

Blogger Es zei...

Ik ben altijd in voor een experiment of nieuwe missie. Maar ik sla deze maar even over, ok?
;)

7 november 2011 om 12:55  
Blogger Unknown zei...

Ja, ik herinner me nog de geur van oma's bijkeukentje. Vochtig, beetje schimmelig ('oud' volgens mij toen), de grondaardegeur van de aardappelkist erbij. Dan nog gemengd met de walm van het petroleumstel waar de snert op stond te bloppen en de scherpe geur van koffie die uren geleden reeds was opgegoten ... jeetje, heimwee!

7 november 2011 om 13:03  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage