<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 14, 2011

Kookboek van het Jaar


Vandaag wordt het Kookboek van het Jaar 2011 bekend gemaakt. Een spannende middag, want er zijn zoveel mooie kookboeken gemaakt dit jaar. En er zijn zoveel categorieën waarin een prijs te winnen valt. Natuurlijk heb ik braaf meegestemd voor de publieksprijs. Wat mij betreft ontbreekt er maar één categorie en die zal er ook nooit komen ook: de beste, leukste, interessantste kookboeken in de oorspronkelijke niet-Nederlandse taal. Vandaag mijn drie Engelstalige absoluut favoriete boeken van dit jaar. Ze zijn hier al eens langsgekomen in één of andere vorm. De volgorde is onbelangrijk (volgorde van aanschaf), ik wil ze alledrie absoluut niet missen. Er zijn er ook nog wel meer, maar deze drie zijn 'must haves':

1. Flavours of Babylon van Linda Dangoor

2. The Flavour Thesaurus van Niki Segnit

3. Serendip van Peter Kuruvita

Drie boeken boordevol mooie verhalen. Linda neemt je mee op reis naar haar (groot-)ouderlijk huis in Bagdad, naar Beiroet, naar Londen en laat je proeven hoe de de moderne Joods-Irakese_libanese-Londense keuken combineert met traditionele smaken.
Niki leert je over smaken en het combineren daarvan, over ingrediënten en hun toepassingen, gelardeerd met sappige verhalen.
Het laatste boek van Peter, is voor mij een ware ontdekkingsreis naar Sri Lanka, wat wij in koloniale tijden Ceylon noemden. Ook hij keert terug naar de familie om de culinaire tradities in kaart te brengen. En wij mogen mee op speurtocht. Heel spannende ingrediënten en smaken en combinaties.

De drie boeken gaan over het (her-)ontdekken van culinair erfgoed, van smaken en ingrediënten. De recepten zijn goed uitvoerbaar. De plaatjes van nummer 1 en 3 prachtig. Het plaatje bovenaan komt uit Serendip. Basic cooking, daar gaat het om.

Voor mij waren deze drie - afgezien van de culinaire historia - de top drie. Morgen de drie leukste Franse boeken.

Labels:

1 reacties:

Blogger Es zei...

Beta mens als ik ben heb ik Frans als eerste laten vallen. En nu vind ik het wel eens jammer, het is zo'n gedoe, voor mij, om te lezen.
Nou ja, ik reken makkelijk dingen uit. Is ook handig. :)
Ik wacht morgen af.

14 november 2011 om 12:19  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage