<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 03, 2011

Liefkoeken


Vandaag wordt het experimenteren met honing en bloem en nog onduidelijke specerijen. Want in het oerrecept voor Liefkoeken staat 'cruyt' Dat schiet lekker op. Stond er fijne poeder, dan had ik wel een recept. Nu ga ik te rade bij de Duitse Lebkuchen uit de middeleeuwen. Soms gaat er alleen gemalen kruidnagel bij, een ander recept geeft een rijker mengsel met gember en foelie. In Duitse peperkoek gaat kruidnagel, peper, nootmuskaat, anijs, en koriander. In Neurenberger taaitaai kaneel, citroenrasp, sinaasappelrasp, kardemom, kruidnagel, foelie, en peper. In Neurenberger lebkuchen kruidnagel, gember en gemberpoeder, kaneel, citroenrasp en peper.
Die citroen en sinaasappel lijken me minder middeleeuws en meer Renaissance of nog later. Recepten zijn ook uit de 17e eeuw.
Ik pak er nog even de Franse Pain d'epice bi. Kaneel en anijs zitten er van oudsher in, net als kruidnagel en peper,en soms ook kardemom.
Over de peper wordt niet veel gezegd,maar in de middeleeuwen ging in de fijne poeder lange peper en ander bakwerk staartpeper.
Wat ga ik eens proberen zonder direct op het oerpepernotenrecept uit te komen?

Staartpeper, kaneel, anijs en gemberpoeder en heel misschien wat nootmuskaat en foelie. Dat gaat het worden. En misschien bak ik wel twee verschillende versies. Een oerversie en een iets modernere. Wordt vervolgd.

Labels:

1 reacties:

Blogger Es zei...

Ik ben benieuwd hoe het wordt. Toevallig deze week in de ban van Taai Taai. Een recept gevonden, maar dan duurt het een week voordat je het kan bakken. Ik ben er nog niet uit..
;)

3 november 2011 om 08:57  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage