<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 12, 2011

AmandellimoncellocakeVan die vragen: ik heb amandelmeel en limoncello en ik wil koekjes bakken. Kan dat? Ja natuurlijk kan dat! Om te beginnen geef ik het recept uit mijn glutenvrije kookboek voor een cake op basis van amandelmeel. Hoe je er wat knapperige koekjes van bakt vertel ik aan het eind.

Amandelcitroencake

Dit heb je nodig: 125 gram zachte boter, 125 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 (middelgrote) eieren, 30 gram bakmeel, 125 gram amandelmeel, geraspte schil van 1 onbespoten citroen, sap van 1/2 citroen, 1 eetlepel limoncello

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Beboter twee kleine ronde springvormen (12 cm diameter) of 1 grotere en bestuif ze met bloem. Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit. Doe de boter en de suiker in een kom en mix deze tot een egale massa, blijf roeren en voeg de eieren en bloem er om de beurt stukje bij beetje bij, zorg dat de massa glad blijft. Roer er nu de gemalen amandelen er door en vervolgens citroenrasp, citroensap en limoncello. Blijf mixen tot er een mooie, gladde massa is ontstaan. Doe het beslag in de vormpjes en zet deze midden in de oven. Laat de cakejes ongeveer drie kwartier bakken. Prik even met een sateh prikker, er mag niets meer aankleven. Haal ze dan uit de oven en laat ze een minuut of tien afkoelen. Maak de springvorm los en laat de cakejes geheel afkoelen op een taartrek.

Hoe maak je er nu koekjes van? Het cakemengsel is wat te vochtig daarvoor. Je kunt de boter weglaten en de suiker met een of twee losgeklopte eieren mengen en dan eerst de amandelmeel erbij en vervolgens zoveel bloem als nog nodig is. Bij 125 gram suiker en 125 gram amandelmeel zou ik beginnen met 1 ei. Dat zal wel voldoende zijn, zeker omdat er nog limoncello bij komt. De citroenrasp zou ik er wel door doen, het citroensap niet. Liever wat meer limoncello als dat nodig is.
Heb je een lekker stevig deeg, dan maak je koekjes met behulp van een kleine ijsbolschep, die leg je op bakpapier in de oven en dan bak je de koekjes in een kwartiertje lichtbruin. Mmmm, krijg er heel veel zin in. Ga ze vanmiddag ook maar bakken!

Labels:

1 reacties:

Blogger Branwen zei...

En? Hoe waren je koekjes?

14 december 2011 om 20:47  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage