<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, december 10, 2011

Blinde Vinken - slot


Gisteren zag ik bij onze lokale AH zowaar blinde vinken liggen. En dan echt van kalfsvlees. Zo keurig opgerold, dat het haast machinaal leek. En de zijkanten keurig dichtgevouwen naar binnen, zodat je niet kon zien wat er in zat. Ik heb ze laten liggen. Want om eerlijk te zijn vind ik dit soort vlees totaal oninteressant op het bord. De ontstaansgeschiedenis boeit mij meer. En wanneer het om een mooie verwerking van restjes gaat, heeft het nog iets sympathieks. Het oprollen van vlees of vis op zich is ook leuk, je zult het in buitenlanden wel onder de term rouladen vinden. Dat lijkt weer op onze rollade, maar dan in het klein. De vinken worden ook wel vleesrolletjes genoemd, maar dat klinkt natuurlijk minder 'eng spannend' dan blinde vinken.
Ik beloofde nog een deugdelijk recept en dat vond ik in de laatste uitgave van Wannée van vorig jaar. Het recept is nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de eerste drukken, dus ik zou zeggen: die vulling kan wel wat spannender. Laat die nootmuskaat maar eens weg, voeg een ansjovisfiletje toe of wat kappertjes, of een uitje. Of verzin zelf wat. Want eigenlijk is dit een beetje een saaie versie. Het kan natuurlijk nog saaier, dan belanden we bij de slavink. Maar daar ga ik het helemaal niet over hebben. Laf gekruid varkensgehakt met een paar ielige plakjes spek erom. Twintigste eeuwse zuinigheid met vlijt.

Blinde vinken


Dit heb je nodig: 4 langwerpige dunne kalfslapjes van 75 gram, 1 ei, gesplitst, 1 sneetje oud witbrood zonder korst, 75 gram kalfsgehakt, zout, peper, nootmuskaat, paneermeel, 100 gram boter, vier plakjes citroen.

En zo doe je het: Klop de eidooier los en week het korstloze sneetje brood erin. Voeg gehakt, zout, peper, nootmuskaat toe en kneed het geheel tot een gelijkmatige massa. Verdeel deze in vieren en strijk het mengsel over de vier lapjes kalfsvlees uit. Zorg dat het mengsel binnen de randen blijft. Rol de kalfslappen op en bindt ze vast met een touwtje of steek er twee cocktailprikkers door.
Klop het eiwit met een lepel water los. Wentel de rolletjes er door en vervolgens door paneermeel. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Bak hierin de blinde vinken rondom lichtbruin. Neem ze uit de pan en leg ze op een bord. Schenk wat water bij de bakboter en roer alle aanzetsels los van de bodem. Leg de blinde vinken weer in de pan en doe er de schijfjes citroen bij. Stoof de blinde vinken in twintig minuten op zacht vuur gaar. Neem ze uit de pan, verwijder de touwtjes of prikkers en schik ze op een voorverwarmde schaal. Verwijder de schijfjes citroen en schenk een deel van de jus over de vinken. Geef de rest van de jus er apart bij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage