<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, december 11, 2011

Kersthapjes : we vullen champignons


Met enig succes weten wij ons de laatste jaren aan alle kerststress te onttrekken. Er was een tijd dat wij ons in Wenen geheel onderdompelden in winters vermaak. We misten geen Christkindlmarkt, gingen naar de nachtmis in het Barokke kerkje in Ober Sankt Veith, genoten van de opgetuigde etalages en kerststalletjes, woonden kerstconcerten bij en kookten kerstdiners voor de Weense vriendenschaar. Met een auto vol keukenapparatuur, ingrediënten en kerstversiering gingen we op pad. Heel gezellig allemaal. In Wenen zet je pas de avond voor Kerstmis de boom in huis en versier je die. Wel is er uitbundige straat- en gevelverlichting. Ook die sjouwden we mee. Bij Philips Weert hebben ze zelfs voor ons een doos goudkleurige buitenverlichting gemaakt om de binnentuin in Kerstsferen te brengen. Dat was prachtig met frosted gouden lampjes en heldere. Echte Kerstkitsch op z'n best.
Misschien hebben we toen een overdosis opgedaan. We houden het nu graag wat sober. Wel bezit ik een fiks aantal boeken met tips voor de Kerstdagen. Bij het reshuffelen van wat boeken in de kast viel er toevallig één uit. Moet van een rommelmarkt komen, want een vertaald werkje. Kerstfeest op tafel van Janice Murfitt uit 1979. Toen de combinatie van broccoli met bloemkool een plaatsje op de kerstdis verdiende. Net als de spruitjes met amandelen. Ik zal het wel gekocht hebben vanwege de mandarijnenjam met pijnboompitten, en de zelfgemaakte bonbons en dergelijke.

Staat er ook iets in waar ik nu direct zin in krijg? Zeker, al zal ik veel naar glutenvrij moeten ombouwen. Maar de hapjes zijn prettig nostalgisch: gevulde champignons, zalmrolletjes met avocado, baconrondjes, kaaskoekjes, fetaspiesjes.
De champignons dan maar? Ik pas het recept een beetje aan de smaak van nu aan:

Gevulde champignons


Dit heb je nodig: 50 gram beschuitkruim of paneermeel, 50 gram gesnipperde pancetta, 1 eetlepel gehakte platte peterselie, 1 eetlepel crème fraiche, theelepel mosterd, 24 kleine champignons, 4 sneden wit brood, 25 gram boter, 1 eetlepel citroensap, 100 gram geraspte pecorino of andere pittige kaas, flink wat gemalen zwarte peper, blaadjes platte peterselie om te garneren.

En zo doe je het: Verwarm de oven op 220 graden C. Meng in een kom het beschuitkruim, de snippers pancetta, peterselie, crème fraîche en mosterd. Maak de champignons schoon en verwijder zorgvuldig de steeltjes. Druppel er het citroensap over. Hak de steeltjes klein en meng die door de vulling. Vul de hoedjes van de champignons met deze vulling. Snijd 24 rondjes uit het witte brood en besmeer die aan beide zijden met boter. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Leg er de champignons op met de ronde kant van de hoedjes naar boven. Laat ze 5 minuten in de oven bakken.
Meng in de tussentijd de geraspte kaas met de peper. Haal het bakblik uit de oven en strooi de kaas over de bolle hoedjes. Laat de kaas even een kleurtje krijgen in de oven. Haal dan het bakblik er weer uit, en schik de champignonhapjes op een warme schotel. Garneer ze met een blaadje peterselie.
Lekker borrelhapje op een koude avond. Het hoeft niet perse Kerstmis te zijn. Ook leuk als bijgerechtje bij iets met varkensvlees en wat saaie groente.

Labels:

3 reacties:

Blogger Unknown zei...

Lizet, oven op 22 graden Celcius? Mag ik wel aannemen dat je 220 bedoelde.
"Men" is 'Meng'
"iet" is 'niet'

Eh, batterij van toetsenboord bijna leeg?

11 december 2011 om 11:56  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Netjes aangepast. Teckel én boek op schoot, dat helpt reusachtig bij het foutloos typen. Wat de spellingchecker dan niet waarneemt.... blijft hangen. Dank voor de eindredactie.

11 december 2011 om 12:01  
Blogger Es zei...

Ik wil ook een teckel! :) Zijn compleet 'hondloos' geraakt dit jaar...
:(
Maar wat een leuk boekje! Ik trek net een boekje uit de kast geheel gewijd aan fondue. Helemaal 'hip' voor die tijd. Met de waarschuwing geen vork rechtstreeks uit de fonduepot in je mond te steken. En sausjes samengesteld uit mosterd en mayonaise. Bijzonder, bijzonder.
:)

12 december 2011 om 09:20  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage