<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 16, 2011

Middeleeuwse kool


Even uit de moestuin en naar de keuken wat betreft de kool. In de kookboeken kom je in de 15e eeuw al smakelijke recepten tegen. Zoals het Libro del Cuocina.
Het is een beetje wokken op z'n middeleeuws, dit recept. Je hebt er een paar mooie bladen van de bladkool voor nodig.


Cauli Verdi


Dit heb je nodig: vijf bladeren van de mergkool of de duizendkop, of desnoods palmkool. 1 uitje in halve ringen gesneden, 1 venkelknol in reepjes, 1 appel geschild en in blokjes, of halve partjes, 1 ons pancetta in reepjes, 2 eetlepels olijfolie, scheut bouillon of water, peper en zout.

En zo doe je het: Snijd de kool in fijne reepjes en spoel die onder kokend water even af en laat ze uitlekken. Verhit de olijfolie in een wok en bak er de pancetta en vervolgens de uienringen even aan en doe er dan de stukjes venkel bij. Roer goed om en laat het even bakken. Doe er vervolgens de stukjes appel bij en roer er dan de kool door. Goed husselen en laten bakken. Blussen met een lepel bouillon. Laat het geheel afgedekt smoren op een laag pitje tot het vocht is opgenomen. Doe op het laatst er peper en eventueel nog wat zout naar smaak bij.


Voor de afwisseling mat je het ook bereiden met reuzel, kaas of meer specerijen, of met gepocheerde eieren, alvorens het gerecht op te dissen, aldus de auteur. Het recept voor Cauli Verde besluit met : e data'al Signore. Echte 'Herrenkost' dus.

Op het plaatje een detail van de Groentenmarkt (juli/augustus) van L. van Valckenborgh (1535-1597). Op de voorgrond sluitkool en bloemkool, op de achtergrond bladkool.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage