<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 23, 2012

Kool inmaken - 3We spaarden Kool noch Geit, onder de deskundige leiding van trendwatcher Marjan Ippel (Talkin'food) tijdens de eerste lunch met culischrijvers op Kasteel Groeneveld begin dit jaar. Heerlijk geitenvlees, chevon heet dat, van Hansketien met vers ingelegde kool. Rode en witte. Wie het verhaal erachter wil weten, had zich voor de lunch moeten aanmelden. Het recept voor de ingelegde kool mag ik met jullie delen. Het staat ook voorop haar site: www.talkinfood.nl
Dit is een recept van Alice de Jong, van tokowijzer.nl met meer keus in groente. Wij kregen echt ontzettend lekkere kool(want dat paste het best in het verhaal en bij de geit) die aanspoorde tot een potje DIY.

Makkelijke Ingelegde Groente van Tokowijzer.nl

Deze ingelegde groenten lijken op de bij ons bekendere Indonesische atjar en zijn lekker als voorafje bij een Chinese of Japanse maaltijd. Een beetje stevige groenten werken het best. Zoals wortel, bleekselderij, spitskool, rettich, bloemkool of venkel. Ze worden heerlijk knapperig met een zoetzure beet.

Een keuze uit:
2 winterwortelen
3 struiken bleekselderij
1 venkel
stuk spitskool
1/3 rettich
een hand bloemkoolroosjes

Snijd de groente in kleine stukjes of juliennereepjes - afhankelijk van wat je het gemakkelijkst vindt om met stokjes te eten.
Doe ze in een schaal en bestrooi met een flinke hand zout. Hussel even door. De groente moet zometeen flink water afgeven.
Laat 30 minuten tot een uur staan. Maak in de tussentijd de marinade van rijstazijn:

125 ml rijstazijn
200 ml water
6 eetlepels suiker
2 plakjes gember
4 sichuanpeperkorrels

Doe alles in een steelpan en verhit tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Spoel de gezouten groente goed af en dep droog. Doe ze dan in een pot of bak en giet het azijnmengsel eroverheen. Schep goed om. Laat een paar uur in de koelkast marineren, maar de hele nacht is nog beter. Je eigen gepekelde groente blijft in de koelkast nog enkele weken goed.

Recept: Alice de Jong, Tokowijzer.nl |

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage