<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, februari 02, 2012

Live koken op TV Limburg


Voor alles is een eerste keer. In mijn geval nu: live koken op TV Limburg morgen. Limburg Vandaag heet het programma en het begint om vier uur en duurt tot half zes. Natuurlijk ga ik historische gerechten koken en vertellen over de ingrediƫnten, de bereidingswijze en een stukje geschiedenis erbij. Ik vind het reuze spannend. Eerder heb ik wel al voorgekookte gerechten mogen laten proeven en er over verteld, maar dit is natuurlijk weer heel wat anders.

Wat ik ga bereiden? Klassiekers uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de Pruikentijd. Geen huzarenstukjes, maar beproefde recepten, zodat ik een beetje blind kan varen. Waarbij vooral de smaakverschillen tussen de periodes moet opvallen. En dan heb ik het over kruiden en specerijen die het verschil maken. Gerechten die ongetwijfeld in het Limburgse land gegeten zijn in die periode. Maar over 'echt Limburgs' kunnen we het in die periode nog niet hebben, het nationalisme is iets van laat in de 19e eeuw.

Hier het typisch Romeinse gerecht, het heeft in de afgelopen vier jaar vast al eens eerder op mijn blog gestaan, maar het blijft een mooi gerecht:


Champignons met honing

Dit heb je nodig: 500 gram kastanjechampignons, 1 eetlepel versgemalen zwarte peper, paar takjes lavas, 2 eetlepels vloeibare honing of iets meer, vissaus naar smaak, scheut olijfolie

En zo doe je het: Poets zo nodig de champignons schoon en verwijder het uiteinde van het steeltje. Snijd de champignons in vieren. Doe de olijfolie in de pan met de stukjes champignon. Voeg snel de peper en honing toe en dan de fijngehakte lavas. Laat dit even sudderen en doe er dan de vissaus bij. Niet suf laten worden. Er moet een mooie mengeling ontstaan van het zoet van de honing met de scherpte van de peper, het pittige van de lavas en het zilte van de vissaus.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage