<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, februari 12, 2012

MaïzenaVan Kees Boender (Zeewierwijzer op twitter) kreeg ik een mooi stukje familiebezit. Heel aardig en attent! Ben er blij mee. Het is een oud kookboekje van Maïzena Duryea uit het begin van de 20ste eeuw. Om precies te zijn: uit 1913 en de recepten zijn gemaakt door Martine Wittop Koning, die we beter kennen als huishoudschoollerares. Waarmee de connectie tussen huishoudscholen en voedingsmiddelenindustrie maar eer eens onomstotelijk bewezen is.

Maïzena maakte furore in ons land, mede dankzij de huishoudscholen. Ik herinner me de befaamde 'maïzenapudding' als iets dat de jonge dames in meisjesboeken van Sanne van Havelte leerden koken op de 'verloofden-cursus'. Raakte een meisje uit een goed burgerlijk milieu verloofd, dan leerde ze nog gauw even het huishouden doen en koken op een speciale cursus aan de huishoudschool. Thuis oefenen bij moeder in de keuken dus om later de geslaagde echtgenote te kunnen uithangen. En bij Joop ter Heul wordt iemand gekwalificeerd als 'gezicht als een ongare maïzenapudding' en dat was geen compliment. Hier het recept.

Eenvoudige Maïzenapudding

Dit heb je nodig: 1 liter melk, 100 gram Maïzena Duryea, 80 gtram suiker, 1 ei, vanillestokje.

En zo doe je het: Breng het grootste deel van de melk aan de kook met de vanillepeul (kun je het best even opensnijden, zodat de merg loskomt) en de suiker. Meng de Maïzena aan met het goed losgeklopte ei en de rest van de melk. Voeg er wat kokende melk bij en blijf goed roeren. Giet het mengsel dan al goed roerende in de pan met kokende melk. Laat het goed doorkoken - al roerende - tot de Maïzena gaar is en de pudding dus voldoende gebonden is. Giet de massa in een met koud water omgespoelde puddingvorm en laat de pudding op een koele plaats koud worden. Presenteer er een vruchtensapsaus bij of een vruchtencompôte.

Wat even niet vermeld is: het storten van de pudding uit de vorm. Dat is best lastig om het goed te doen. Is de pudding koud en stijf, dan zet je de vorm heel kort in kokend water en keert de vorm dan meteen om op een bord. Even los tikken. Zou moeten werken.

Labels:

1 reacties:

Anonymous jonneke krans zei...

Mijn moeder haalde pudding op een andere manier uit de vorm: de schaal waarop hij gestort moest worden maakte ze nat met koud water en schudde dan de pudding op die schaal uit de vorm. Pudding op een natte schaal is nog te verschuiven, hij stond dan ook altijd precies in het midden wanneer hij ter tafel kwam.

12 februari 2012 om 19:27  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage