<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, maart 20, 2012

Hongaarse asperges


Er was een leuke actie van Loethe Olthuis van de Volkskeuken. Ze riep haar culicollega's op om een lekker Pools, Hongaars, Roemeens of ander recept in de krant te zetten. Als positieve actie tegen dat maffe meldpunt. Maar politiek schijn je in de keuken niet te mogen bedrijven, althans bij de krant. Waarna een andere culischrijver weer een meldpunt voor Ooes-Europese kookrubrieken oprichtte. Zo houden we elkaar lekker bezig. Hoogste tijd om in de Midden-Europese keuken te duiken.

Vanaf de 18e eeuw staan er al gerechten met een Poolse achtergrond in de kookschriftjes. Meestal iets met zoetwatervis. Of de saus bij die vis. De gerechten zijn mij wat zwaar, dus ben ik nooit verder dan waarnemen en lezen gekomen.
Anders is dat bij de Hongaarse keuken. Die past wat beter bij onze smaakvoorkeur.
Ooit kocht ik een Franstalig boekje over de Hongaarse keuken van de hand van Károly Gundel. Het dateert uit 1956! Het jaar van de Hongaarse Volksopstand.
De recepten zijn niet alleen traditionals. De auteur heeft ook moderne gerechten met een Hongaarse twist opgeschreven.
Het aspergeseizoen staat voor de deur. Juist, tijd om ze eens op z'n Hongaars te bereiden. Ik vertaal even:

Asperges op z'n Hongaars

Dit heb je nodig: 1 kilo asperges, 4 dl zure room, 50 tot 60 gram bpoter, 5 gram Hongaarse (pittige) paprikapoeder, 100 gram paneermeel, suikerklontje.

En zo doe je het: Schil de asperges en kook ze in water met zout en een suikerklontje beetgaar. Laat ze uitlekken. Beboter een overnschaal en giet de helft van de zure room op de bodem en met een eetlepel paneermeel waar je een eetlepel boter doorheen roert. Leg hierop de aseprges en giet er de andere helft van de zure room over. Strooi er paneermeel op en het paprikapoeder (kun je eerst ook even mengen)en gratineer de aspergeschotel in de oven.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage