<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 28, 2012

Met Peren


Gisteren sprak ik met een paar vrouwen over ons voedsel. Natuurlijk over het verleden. Dan ontkom je niet aan de praktijk van vandaag de dag. De sovjetmanier waarop onze grootste supermarkt ons bepaalde producten opdringt met hun aanbiedingen. Eigenlijk horen de kiloknallers daar ook bij. Altijd klinkt dan de opmerking op: ja, maar 'echt' eten is zo duur, je moet met je budget wel uitkomen. Dan vraag ik altijd hoe duur vlees is ten opzichte van bonen en graan, en verse groente van het seizoen te opzichte van kant en klaar maaltijden. En hoe duur kraanwater en een zakje thee is ten opzichte van frisdrank en prefab vruchtensap. Met het verzoek de volgende keer eens tijd te nemen in de supermarkt en de prijzen te vergelijken. Het is soms een kwestie van omdenken. Anders eten, het hoeft niet meer te kosten. Van knolselderij en een groentebouillonblokje maak je een heerlijke voedzame soep. Kun je er ook nog een pieper door doen en wat gebakken spekjes bij geven. Echt niet duurder dan een blik of zak prefab soep dat lang niet dezelfde voedingswaarde heeft.

In de gang zat een jongetje te wachten met een pakje boter in zijn hand met een chocoladekorstje eromheen. Je weet wel, zo'n ijsje op een stokje dat bestaat uit vet, suiker en koolhydraten, maar zonder enige voedingswaarde. Lekker hoor, soms. Maar hij kreeg het iedere keer dat hij daar zat te wachten op zijn ouders na schooltijd. Vier dagen in de week dus. Dan wordt het een gewoonte, zo'n zoethoudertje. Gemakkelijk voor de ouders, maar niet handig. Een waterijsje is dan al weer iets beter. Een appel of banaan een nog betere keus. En geef dat kind een boek, tijdschrift of een bal om zich mee te amuseren. Bah, ik klink frikkerig. Dat wordt een mens daar dan ook wel een beetje van. En moedeloos misschien ook wel. Vanwege de vanzelfsprekendheid en de gemakzucht van hardwerkende ouders.

Vanmorgen zag ik in Le Point een lekker recept staan voor broccolisoep met peren en blauwe kaas. Kijk, daar word ik dan weer vrolijk van. Ga dat maar maken. Het recept staat er niet tot in den treure in beschreven. Zelf wat knutselen, is ook leuk. Zo zal het ongeveer moeten:

Brocccolisoep

Dit heb je nodig: broccoli, rijpe peren, Bleu d'Auvergne, of Roquefort of andere blauwschimmelkaas, zuurdesembrood, zout, eventueel sojaroom.

Kook de broccoli gaar in water met weinig zout. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Pureer peren en broccoli en doe ze met een halve liter van het kookvocht in een pan. Kijk even hoe dik het ongeveer is en roer er dan desgewenst nog wat kookvocht door, of sojaroom. Breng aan de kook. Rooster de boterhammetjes en besmeer ze met de blauwe kaas. Leg in een soepbord zo'n boterham (je kunt er ook soldaatjes van snijden en ze er los bij geven om te dopen als je dat lekkerder vindt) en giet er de soep overheen. Direct opeten!

Ja, ik weet het, het plaatje ligt op z'n kant, maar zo vond ik het mooier. Eigenwijze bui vandaag.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage