<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 01, 2012

Baba GanoesjWe aten baba ganoesj voor het eerst in Wenen, al weer lange tijd geleden. Rond de Naschmarkt zaten allerlei hippe tentjes, met voor ons toen exotische gerechten uit het Midden en Verre Oosten. Oostenrijk was net lid geworden van de EU en opeens was Wenen van een jaren vijftig Midden-Europese stad veranderd in een booming wereldstad. Wenen lag niet meer aan het eind van de Europese wereld, maar in het hartje van het nieuwe Europa. Waar we ons eind jaren zeventig nog opgesloten voelden in een 19e eeuws aandoende kleinburgerlijkheid kwamen we in de jaren negentig in een swingende stad terecht. Was het enige van betaalbare 'buitenlands' aan eten in onze eerste periode daar nog het Servische restaurant, de aangepaste pizzeria, of Noordzee Quick, nu lokten alle geuren en kleuren van de hele wereld ons aan tafel. En zo ontdekten we de heerlijke baba ganoesj, de auberginepuree. Een blijvertje.

Baba Ganoesj

Dit heb je nodig: 3 eetlepels olijfolie, 1 grote aubergine, of 2 kleintjes, 2 teentjes knoflook uit de knijper, sap van 1 citroen, 2 eetlepels fijngehakt korianderblad, zout en zwarte peper naar smaak, zwarte olijven ter garnering, eventueel tahini

En zo doe je het: Verwarm de oven voor op 175 graden C of stand 4. Smeer de aubergines in met olijfolie en leg ze op een rek in het midden van de oven. In ongeveer drie kwartier zijn de aubergines gaar, een beetje zwart geblakerd en van binnen zacht. Haal de aubergine(s) dan uit de oven en snijd ze in de lengte in twee stukken. Schep er het vruchtvlees uit. Doe het vruchtvlees met de knoflook, citroensap, olie en de helft van het korianderblad in de keukenmachine en maal dit tot een pasta. Doe er zout en versgemalen zwarte peper bij naar smaak. En als je het mengsel te dik vindt, nog wat olijfolie. Kiep de baba ganoesj dan in een schaal en garneer met de resterende korianderblaadjes en de zwarte olijven.
Tip: je kunt er ook 3 eetlepels tahini (sesampasta) bij doen. Lekker met Turks brood.

Labels:

1 reacties:

Anonymous Antoinette Coops zei...

Heerlijk, gisteren gemaakt een iets andere versie.

2 mei 2012 om 08:29  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage