<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, mei 07, 2012

Bron van Genoegen - jonge sla


 
Ooit duikelde ik zo'n prachtig oud zaaigidsje op voor de moestuinier: Turkenburgs  Handboekje voor het kweeken van Groenten in den vrijen grond, tiende druk. Lees even mee hoe er een kleine eeuw geleden over het moestuinieren werd gedacht: 

Het bezit van een Groentetuin is een bron van genoegen. Afgezien van het praktische doel, dat men met eigen teelt beoogt, den disch te voorzien van versche, malsche groenten, is het kweeken op zich zelf eene bezigheid, die een bijzonder aangename afwisseling schenkt in het leven van velen. Vooral voor hen, wier werk inspanning van den geest eischt, geeft lichte tuinarbeid ontspanning, verfrissching. De zuivere buitenlucht, het vroolijke zonnelicht, heel de omgeving werkt mede om een weldadigen invloed op den mensch uit te oefenen. 

En zeg nou zelf, wat is er heerlijker dan wanneer je een halve dag achter je computer of in een vergaderzaal hebt doorgebracht eens lekker buiten met je vingers in de grond te gaan zitten. Kijken hoe de tere sprietjes sla en spinazie hun best doen ondanks het gure weer. Meestal meng ik vroege spinazie, rucola en pluksla door elkaar en zet dat op rijtjes. Heb je al vroeg in het voorjaar lekkere malse blaadjes voor in de slakom of op een broodje. Pluksla kopen we nu vaak als mengsel 'misticanza', maar vroeger was snijsla de gewaardeerde vroege bladsla. Tot de botersla (kropsla) zich aandient. Dit zegt Turkenburg: 

Snijsla (Lactuca sativa foliosa praecox). De waarde van Snijsla bestaat in hoofdzaak hierin, dat zij vroegtijdig haar opbrengst geeft, lang voordat de kropsla volwassen is. Als die met haar malsch geel blad genuttigd kan worden, raakt snijsla op den achtergrond en is niet meer in trek. Dunsel en Krulsla, met glad of gekruld blad, kan reeds in Januari in den kouden bak gezaaid worden en bij tweede en derde zaai├»ng in Februari of Maart. 

Nu, met deze temperaturen kunnen we rustig nog een rijtje dunsel zaaien. 


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage