<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, mei 10, 2012

Pakjes en Zakjes


 
We gaan nog even verder met de eetgeschiedenis van de 20ste eeuw. Als we nu al klagen over 'crisis'' en dat de levensstandaard naar die van de jaren tachtig 'terugvalt' dan valt het allemaal nog reusachtig mee. Vóór 1980 was het allemaal een stuk minder.
Tussen 1960 en 1980 verdubbelt de koopkracht van het gemiddelde inkomen. Die toegenomen welvaart vind je terug in de supermarkt. Nieuwe producten die het leven van de consument moeten veraangenamen dringen op in het schap: nieuwe smaak, gemakkelijk te bereiden, nu ook in blik/pot/fles of in de diepvries. De huisvrouw heeft dankzij de moderne apparatuur relatief veel tijd.  Dankzij de geboortebeperking heeft ze een overzichtelijk aantal kinderen. Maar dankzij het gebrek aan huishoudelijk personeel heeft ze er een dagelijkse zorgplicht bij. Drie voedzame maaltijden per dag, gemiddeld voor vier personen. Steeds meer vrouwen volgen een goede opleiding, hebben (deeltijd) werk en zien in het huishouden niet het hoogste ideaal. Het koken moet dus vooral snel en gemakkelijk. Maar ze willen ook steeds nieuwe prikkels op de tong, die aan avontuur, vakantie en buitenland doen denken: Lasagna, pizza, uiensoep, knoflook, kaasfondue, brie, camembert, feta,  en stokbrood.  

Een maaltijd vóór de maaltijd komt in de mode. Borrelen voor het eten, met vermouth, sherry en bier, en later steeds meer wijn uit steeds verder gelegen buitenlanden. Vergezeld van chips, pinda´s, worst en kaas. 

De boterham met tevredenheid wordt ingeruild voor vleeswaren en kaas, of één van de talloze zoetigheden. Je kan immers én zuinig én smakelijk eten op tafel zetten, zo weinig kost het. Maar het moet wel snel, want veel tijd om te koken en te eten kan er niet meer van af. De gemiddelde keuken in dit land noodt ook niet tot gezelligheid. Instant rijst, instant pudding, instant pakjes soep. Gemak dient de mens. Waarom verse groenten gaan staan hakken in de keuken, als je die ook uit de diepvries kunt krijgen? Smaak wordt er al in de zakjes en pakjes bijgemengd, zodat je daar ook al geen beslissing meer over hoeft te nemen. Dat hebben Chicken Tonight, Maggi wat maak je me nou en de sauzen van Calvé al voor je geregeld. Je kunt er hooguit nog een eigen draai aan geven en daar zijn dan weer receptenboekjes voor, of rubrieken in de damesbladen.
Er is één terzijde: de toevoeging van al die kruiden en specerijen is niet alleen maar voor de gezelligheid. Dankzij de intensieve veeteelt en de niet kapot te krijgen kasgroente gaat de smaak van de producten zelf achteruit. En dan komt een pittig sausje of handje platgeslagen peperkorrels van pas. 

Copyright: Lizet Kruyff, 2008Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage