<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, juni 03, 2012

Cashew CurryCashews noemen we noten, maar dat zijn het niet, het zijn uitstulpsels van vruchten van de  familie der Anacardiaceën. De naam zegt iets over de vorm van de vrucht, die op een omgekeerd hart lijkt.
Oorspronkelijk komt de cashew uit Brazlië, maar de Portugezen hebben hem al in een vroeg stadium meegenomen naar India. Al in de 16e eeuw zijn er vermeldingen van de cashew in Cochin, 
De naam cashew is afgeleid - via het Portugees caju - van de oorspronkelijke inheemse Braziliaanse Tepi-naam acajú. Maar wat doe je er mee? Beetje saai om ze gebakken en gezouten als snack te eten, of gebakken en ongezouten door de salade te doen. In Serendipity vonden we een heerlijk recept voor een cashew curry. Heb je wel rauwe voor nodig. Die haal ik bij onze onvolprezen Marokkaanse super in het naburige stadje. Ik hertaal het gerecht en pas het een beetje aan onze smaak aan:
 

Cashew curry

Dit heb je nodig: 250 gram rauwe cashews, 300 ml kokosmelk, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel komijnzaad, droog geroosterd en fijngemalen, 1 opgehoopte theelepel koenjit, 2 kleine groene chilipepers, fijngehakt, kaneelpijpje, 50 gram ghee (geklaarde boter), 2 uien fijngehakt, handje curryblaadjes,  een halve theelepel dillezaad, 1 snuf garam masala.

En zo doe je het: Week de chashews een half uur in koud water en laat ze dan uitlekken.
Doe de cashews, kokosmelk, chilipoeder, komijn, koenjit, chilipepers en kaneel in een pan met dikke bodem en breng aan de prut aan het koken. Laat alles tien minuten sudderen of net zolang tot de cashews zacht zijn. Haal ze van het vuur.
Verhit de ghee in een wok, voeg de ui en currybladeren en het  dillezaad toe en bak vier minuten op matig vuur tot de uien goudgeel zijn. Doe dan de casewprut erbij, kook nog 5 minuten en maak af op smaak met zout/. Strooi eventueel wat garam masala over de schotel, maar roer die er niet door.
Opdienen met gekookte rijst.  

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage