<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, juni 17, 2012

Spicemixes Speciaal


Zaterdag, de Mediterrane Markt in de prachtige tuin van Roger Bastin in Aalbeek in Zuid-Limburg. Mijn kraam sloot aan bij het Mediterrane thema: ik maakte spicemixes uit het Middellandse Zeegebied, met een historisch tintje. Baskisch, Moors, Marokkaans, Palestijns en natuurlijk de pepernotenmix. Bij alles natuurlijk uitleg en verhalen. En opeens had ik een assistent. Max kwam helpen. Eerst wilde hij alles weten en proeven. Het is ontzettend leuk om iemand smaken te zien ontdekken. De zaadjes van groene kardemom zijn lekker. En korianderzaad ook. Stop je van alletwee wat in je mond, wauw: de ogen vlogen open: dát was spannend. En zo ging het door. Het kon niet uitblijven. Max wilde ook een eigen mix maken. Hij begon met het raspen van wat nootmuskaat. Daarna ging er witte peper bij. Kruidnagel volgde. Overleg met de omstanders: wat moest er nog bij? Het werd koriander. Een heerlijk pittig kruidige mix. Gauw in een potje. Max schreef er zijn naam op. Ik zette er Mix achter. Eigenlijk smaakte het naar meer. Maar Max moest mee naar huis, met een zakje met drie bakjes spicemixen. Wat een heerlijk joch. Daar mag je als ouders trots op zijn.

Zoals altijd stonden de imkers van Beelicious op de markt. Heerlijke honing. Moet je eens proberen met staartpeper. Gewoon geweldig lekker. Ik beloofde het recept voor de spicemix Baharat. Hier is het: Alle ingrediënten samen malen. Je kunt desgewenst de zaadjes eerst even droog aanbakken tot de geur vrijkomt.


Baharat

Eén kaneelpijpje, 1 theelepel kardemomzaadjes, 2 theelepels kruidnagel, 1 theelepel zwarte peperkorrels, 2 theelepels korianderzaad, 1 theelepel geelwortelpoeder, 1 theelepel geraspte nootmuskaat, ½ theelepel chilipoeder, 1 theelepel zoet paprikapoeder


Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage