<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juli 10, 2012

Iets Anders, Iets Nieuws! Gebakken Bovist!


Eén van de recente toevoegingen aan mijn collectie kookboeken is een 'handig kookboekje van de Blue Band keuken'. Met de uitdagende titel: Iets Anders Iets Nieuws met een uitroepteken. Nou verwacht ik niet veel van een margarinemerk, en zeker niets nieuws. Maar de nieuwsgierigheid was gewekt, dus ging ik er maar eens in lezen. De inleiding rept van revoluties, ook in de keuken, en het boekje moet dus van vlak na de Tweede Wereldoorlog dateren, want alles gaat anders dan vóór 1940. Terugkeren naar de vleespotten van Egypte zit er niet meer in, maar dat is ook niet nodig, volgens Blue Band. Nu meen ik toch geleerd te hebben, dat Nederland nog maar tenauwernood aan het opkrabbelen was uit een stevige economische crisis in de jaren dertig, dus die vleespotten waren voor een beperkte groep mensen bereikbaar. En voor heel veel mensen helemaal niet. Het boekje dateert nog uit de tijd van de distributie, dus van vleespotten is eigenlijk helemaal geen sprake. Maar daar heeft de margarinekeuken een oplossing voor. De wederopbouw kookt met restjes, spaarzaam en .... er worden paddenstoelen uit het wild geplukt. Cantharellen, bovisten, paddenstoelengehakt.  Eat your heart out.  En natuurlijk veel home made zaken, als hangop en panharing in het zuur. Helemaal van nu dus eigenlijk, op die margarine na.

Wanneer u een reuzenbovist ziet, moet u die beslist oogsten. De kleine, gelere bovisten zijn niet eetbaar. Die reuzenbovisten, ter grootte van een voetbal, zijn een delicatesse. Je ziet ze wel eens in weilanden, of langs de kant van de weg. Iemand met Hongaarse roots vertelde me dat ze daar gebakken plakken voor het ontbijt eten met een glaasje zelfgestookte pruimenjenever. Dat hoeft niet hoor, dat lijkt me echt vreselijk, tenzij je op jacht gaat en stoer doet ofzo. Gewoon bij het avondeten, of de lunch mag ook. Hier het Blue Band recept, maar dan met boter. Je mag natuurlijk ook plantaardige olie nemen.

Gebakken bovist (in tien minuten)

Dit heb je nodig voor 4 personen: 4 dikke plakken bovist, 6 gram zout, wat versgemalen peper, 40 gram boter of meer.

En zo doe je het: ontdoe desgewenst de plakken bovist van het huidje. (Dat is niet echt nodig als ze mooi blank en jong zijn). Bestrooi ze aan weerszijden met een mengsel van peper en zout. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak daarin de plakken snel aan beide zijden bruin en gaar. Deze sponzige paddenstoel neemt veel vet op als men de plakken langer dan nodig in de pan laat.
Geef de gebakken bovist, die de plaats van kalfsvlees met succes kan innemen, met aardappelpuree en worteltjes of bloemkool.


Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage