<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, juli 04, 2012

Kersen op sterk water


Dit jaar hebben we vanwege het beroerde voorseizoen maar een kort kersenseizoen. Grijp je kans, het kan nog drie weken, hoorde ik gisteren in de boomgaard in Ochten. Ik kocht twee kilo 'slappe' kersen om mee te experimenteren (en om van te smullen natuurlijk). Waarom slappe kersen? In vorige eeuwen prefereerden we kersen met week vlees boven de knapperige van nu. Dus als je oude recepten wilt uitproberen, dan kun je beter de zachte nemen. Maar natuurlijk ga ik niet alleen historische kookboeken raadplegen. Ik duik ook even in mijn collectie specerijen en ga daar wat mee uitproberen. Kijken wat dat oplevert. Dit ga ik er van maken:

Pittige kersen op sterk water

 
Dit heb je nodig: 1 kilo kersen, 1 liter kirsch of brandewijn, 4 kruidnagelen, 2 kaneelstokjes, 1 theelepel staartpeper en 1 rode peper.

En zo doe je het: Was de kersen en selecteer de gave exemplaren er uit. Knip de helft van de steeltjes van de kersen en prik ze een paar keer in met een naald.Verdeel ze over twee glazen potten en giet er de kirsch of brandewijn op. Ze moeten net onder staan. Verdeel ook de kruidnagelen en kaneelstokjes over de potten. Doe in de ene pot de staartpeper en in de andere het rode pepertje. Kun je straks vergelijken wat je lekkerder vindt. Sluit de potten goed af en zet ze een maandje in de kelder. Lekker bij eend, of  bij iets zoets als flensjes, ijs, cake denk ik zo. Maar dat weet ik pas over een maand. 

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage