<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juli 07, 2012

Zomerse tongfilets


Het Calvé Delfts Zomerboekje ligt hier op tafel. Ik lees er in over Visch, die zo heerlijk zomersch is, omdat visch lichter verteerbaar is dan vleesch. En om hem te bakken dien je (natuurlijk) ruim Calvé Slaolie te gebruiken. Er staat een plaatje bij van Tongfilets à l'Orly. Nu denk ik dan meteen aan vliegende vissen en niet aan tong, maar vooruit. De sauskom op het plaatje lijkt misschien wel een beetje op een zeppelin. (Of is het toch meer een onderzeeër?)
Hier komt het recept van de bijklussende huishoudschooldocente Martine Wittop Koning. Van haar hoeft het geen dure tong te zijn, je mag ook goedkopere vis nemen, zoals bot, schar, of wijting. Van mij hoeven het geen filets te zijn, ik vind dat zonde van de vis. Ik hertaal even.


Filets à l'Orly

Dit heb je nodig: 4 tongfilets, snuf zout, 1 ei, beetje paneermeel, enkele takjes verse peterselie, een flinke hoeveelheid zonnebloemolie. En een diepe pan waarin de vis vrij in de olie kan rondspetteren.

En zo doe je het: Wrijf de filets in met wat zout, haal ze door het losgeklopte ei, wentel ze door de paneermeel en bak ze in de dampend hete olie aan twee kanten goudbruin. laat ze even uitlekken en schik ze op een met een vingerdoekje bedekte schotel. Garneer de vis met de takjes peterselie, die in de iets minder hete olie even zijn gebakken.

Er moet Italiaanse tomatensaus bij. Dat zal wel vanwege de zomer zijn. Maar dat hoeft niet hoor. Schijfje citroen, anjovisje en je hebt een vissige variant van de Wiener Schnitzel. Ik zou zeggen: ruime bak sla er bij en wat piepjonge piepertjes.
0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage