<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, augustus 05, 2012

Eetbladen nostalgie


Deze week kreeg ik het bericht dat ik in de tophonderdlijst van Elle Eten sta. Wow, wie had dat ooit gedacht! Trots natuurlijk, maar ik heb het nog niet gezien, dus verder weet ik niet veel. Eet- en kookbladen zijn verrukkelijke drukwerken. Vaak inspirerend en uitdagend, soms ook gewoon lekker armchair adventure. Vroeger vooral een onderdeel van vrouwenbladen/damesbladen, al weer jaren ook een apart genre. Ik herinner me de knipsels van de eerste kookrubrieken nog wel uit de internationale bladen. Mijn lieve stiefvader nam die voor mij mee uit Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië, dat was goed voor mijn talen en ik kon er ook uit leren koken. Ik was toen het nog enig thuiswonende kind en het was reuzegezellig om in de keuken voor ons drietjes te knutselen. Vader bracht zelfs garnalen uit de Arabische Golf mee, en Parmezaanse kaas uit Parma. Op mijn verzoek kwam er ook gekleurde Chinese suiker (iets met een toetje) en Patak potjes met Kebab pasta. Maar dat was weer wat later toen ik al op kamers woonde. Koken leerde ik zo uit de Marie Claire, de Brigitte, de Woman's Own, Cosmopolitan en meer. Een paar mappen met knipsels heb ik nog. Onder andere een serie artikelen uit de Marie Claire over specerijen. Die nu ook weer in de belangstelling staan. Ik vertaal even het recept voor spicy olijven. Beetje bewerkelijk, veel geduld nodig. Maar de moeite.
 
Spicy Olijven uit een Stokoude Marie-Claire

Dit heb je nodig: 1 kilo groene gemacereerde olijven; voor één liter marinade heb je nodig: 125 grof grijs zeezout, 2 kleine gedroogde rode pepers, 3 eetlepels venkelzaad, 2 eetlepels korianderzaad, schil van een onbespoten sinaasappel, 3 laurierblaadjes, 1 takje verse rozemarijn, 1 takje tijm.

En zo doe je het: Zet de gave olijven een dag of drie in schoon water, ververs het water twee keer per dag, zo spoel je de pekelsmaak weg. Vervolgens maak je je eigen marinade. Breng een liter water aan de kook met alle bovenstaande ingrediënten. Zodra de boel kookt zet je het vuur laag en laat je het een kwartiertje trekken. Plet de olijven, spoel ze af en dep ze droog op een harde ondergrond, een marmeren plaat of granieten aanrecht. Rol er met deegroller over of mep ze een beetje met een hamer of stamper. Het vruchtvlees moet kneuzen, de pitten moeten heel blijven. Doe de geplette olijven in een glazen pot en giet er de marinade op en zet hem hermetisch afgesloten een maand of drie koel en donker weg. Lekker als voorafje, bij tapas, of in de salade.
 
Het plaatje komt natuurlijk ook uit deze archeologische Marie Claire. En je ziet maar weer hoe belangrijk eetbladen zijn voor de kookontwikkeling van de mens!

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage