<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, augustus 19, 2012

Koele bloemen, koele drankjes


Tropische dag vandaag, dus veel koele en verkoelende drankjes. Die mogen best een beetje worden opgefleurd. Toen wij pas in onze tuin kwamen wonen, gingen we natuurlijk op onderzoek uit wat daar voor lekkers in groeide. Vóór we meer gingen aanplanten en zaaien. Deze madeliefjes stonden volop in het gras. Doe je daar mee? Nou, bijvoorbeeld dit. IJsblokjes van maken. Staat leuk in een kan water bij lunch en avondmaal, of zomaar om de dorst te lessen. Er zijn meer kleine bloemen die er geschikt voor zijn en die fraai ogen, zoals de bloemen van het komkommerkruid.

Geen tijd om ijsblokjes te maken? Doe dan gewoon wat prettige bloemen in de kan, zoals Oost Indische kers, of rozen (met nu ook wat bottels erbij), of een takje rijpe vlierbessen. Blaadje Roomse kervel erbij, takje dragon, net wat zich aandient. Als het maar een beetje lekker ruikt.
Mag het water ook nog een beetje ergens naar smaken, dan zet je thee, laat die afkoelen en verdunt hem met ijswater. Je kunt er ook nog een scheut koele appelsap bij doen.

In Wenen leerden we indertijd de Schorle (appelsap, vlierbloesemsap met prikwater) en de Gespritzter kennen. Het is veel te warm voor veel alcohol, dus een bodempje witte wijn aangelengd met prikwater. Met bier kan het ook. In Italië kreeg ik bij vrienden in mijn studietijd een Sneeuwwitje: half bier half Seven-up. Voor iemand die beide drankjes verafschuwt een bijzondere ervaring. Maar het kon nog erger. Een paar vrienden verderop was de enige drank bier met ijsblokjes. Nu ja, het was tenminste koud.Labels: , ,

1 reacties:

Anonymous Edith zei...

Wat zijn jouw madeliefjes mooi ingevroren! Dat is mij niet gelukt.
[Waarschijnlijk doordat ik te kleine ijsklontbakjes had.]

22 augustus 2012 om 09:46  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage